Vocabulary learning through collocations and gamification in efl classes
Efl sınıflarında eşdizimler ve oyunlaştırma yoluyla kelime öğrenme
- Tez No: 758057
- Danışmanlar: DOÇ. DR. LEVENT UZUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: eşdizimler, kelime öğrenim, oyunlaştırma, Quizlet, collocations, gamification, Quizlet, vocabulary learning
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngilizce Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Teknoloji kullanımı ve oyunlaştırma araçları son birkaç on yılda yabancı dil olarak İngilizce öğrenen sınıflarda büyük ölçüde kullanılmakta ve bu araçların yaygınlığı uzaktan eğitimin tamamen ya da kısmen yüz yüze eğitiminin yerini aldığı COVID-19 pandemi döneminde büyük ölçüde artmıştır. Quizlet, yabancı dil olarak İngilizce öğrenen sınıflarda kelimeleri daha etkili ve eğlenceli şekilde öğretmek için yaygın olarak kullanılan en popüler uygulamalardan biridir. İkinci dil olarak İngilizce öğrenen öğrenciler arasında Quizlet'in etkinliğini araştırmak için yapılan birçok araştırma olmasına rağmen, Türkiye'de üniversite seviyesinde Quizlet'in kelime öğrenmede ve uzun vadede kelimelerin akılda kalmasında ne kadar etkili olduğunu araştıran çok az çalışma bulunmaktadır. Ayrıca, hem kelime öğrenmede hem de uzun vadede kelimelerin akılda kalmasında Quizlet'te eşdizimlerin kullanılması üzerine yapılan çok az çalışma bulunmaktadır. Bu çalışma üç temel amacı araştırmayı hedeflemektedir. Birinci amaç hem Quizlet'in hem de eşdizimlerin kullanılmasının kelime öğrenme açısından geleneksel yöntemlere göre ne kadar etkili olduğunu araştırmak, ikinci amaç hem Quizlet'in hem de eşdizimlerin kullanılmasının kelimelerin uzun vadede akılda kalması açısından geleneksel yöntemlere göre ne kadar etkili olduğunu araştırmaktır. Son olarak da, bu çalışma kelime öğrenmede Quizlet kullanımı hakkında öğrencilerin bakış açılarını araştırmayı amaçlamaktadır. Bu çalışmada üç hafta boyunca farklı araçlar kullanarak aynı kelimeleri çalışan üç sınıftan oluşan toplam 60 öğrenci yer almıştır. Daha sonra ön test, son test ve geciktirilmiş son test sonuçları karşılaştırılmış ve ayrıca katılımcıların Quizlet kullanımı hakkındaki görüşlerini öğrenme amacıyla yarı yapılandırılmış mülakat uygulanmıştır. Bu araştırmanın sonuçları sadece Quizlet kullanımının değil aynı zamanda eşdizimlerin kullanılmasının hem kelime öğrenmede hem de kelimelerin akılda kalmasında önemli ölçüde katkı sağladığını göstermektedir. Ayrıca bu araştırma katılımcıların Quizlet'i kelime öğrenmede etkili, pratik ve eğlenceli bir araç olarak gördüklerini bulmuştur.
Özet (Çeviri)
The use of technology and gamification tools have been in great use over a few decades in EFL classes, and their popularity has increased considerably during the COVID-19 pandemic period during which online education replaced face to face education completely or partially. Quizlet is one of the most popular applications used in EFL classes to teach vocabulary in a more effective and enjoyable way. Although there have been several studies conducted to seek the effectiveness of Quizlet among students learning English as a second language, there have been only a few studies carried out in Turkey at tertiary level to investigate the effectiveness of Quizlet in terms of vocabulary learning and retention, and also there have been very few studies which investigated the use of collocations on Quizlet both in terms of vocabulary learning and retention. The present study aims to investigate firstly, the effectiveness of Quizlet as well as the effectiveness of using collocations on Quizlet in comparison to traditional methods in terms of vocabulary learning, secondly the effectiveness of Quizlet and the use of collocations compared to traditional methods in terms of vocabulary retention, and finally the perception of the students regarding the use of Quizlet to study new vocabulary. In this study, 60 participants in three different groups studied the same target words over three weeks using different tools. Then, the results of pretest, posttest and delayed posttests of the participants were compared and also a semi-structured interview was conducted to learn about the perception of the participants concerning the use of Quizlet. The results of the study revealed that not only the use of Quizlet, but also the use of collocations contributed to both vocabulary learning and retention of the students significantly. The study also found that the participants regarded Quizlet as an effective, practical and enjoyable tool to study vocabulary.