Simulation of unsteady flow in gas transmission pipelines
Gaz iletim boru hatlarında geçici rejim simülasyonu
  1. Tez No: 75809
  2. Yazar: ANIL YURT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. O. CAHİT ERALP
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Geçici Rejim Simulasyonu, Sınır Şartlan, Karakteristik Metodu. vi, Transient Flow, Boundary Conditions, Method of Characteristics. IV
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 247
Özet
ÖZ GAZ İLETİM BORU HATLARINDA GEÇİCİ REJİM SİMÜLASYONU Yurt, Anıl Yüksek Lisans, Makina Mühendisliği Bölümü |? - j Tez Yöneticisi: O. Cahit Eralp Ortak Tez Yöneticisi: Y. Samim ÜnlüsoyBu tezde, iletim boru hatlarındaki sabit olmayan sıkıştırılabilir ve değişken entropiye sahip akışın nümerik çözümü amaçlanmıştır. Problemin matematiksel modellemesinde sürtünmenin yanısıra sıkıştırılabilirlik, yükseklik farklılıkları ve ısı transferinin akış üzerindeki etkileri de dikkate alınmıştır. Geçici gaz akışını tanımlayan kısmi diferansiyel denklemler karakteristik metodu ile adi diferansiyel denklemlere dönüştürülmüş ve nümerik olarak çözülmüştür. £3- »t 'P Şubat 1998, 221 Sayfa l |Kısmi diferansiyel denklemlerin çözümü bir borunun her iki ucundaki sınır şartlarının ve sistemin başlangıç koşullarının bilinmesini gerektirir. Bu başlangıç koşullan Gastran [31] adlı yazılımın sabit durum için çalıştırılması sonucunda elde edilmiştir Geliştirilen yazılım, gaz iletim boru hatlarındaki arz noktası, talep noktası, ara talep noktası, kompresör, kavşak noktası, regülatör, vana ve gaz kaçak noktası simülatörü gibi pekçok sınır şartlarını kapsamaktadır. Bu yazılımın önemli bir özelliği arz ve talep noktalarında limitlerin kontrol edilebilir olmasıdır. Sözü edilen limitlerin aşılması halinde - ki bu basınç kontrollü bir nokta için debi, debi kontrollü bir nokta için ise basınç limitidir - kontrol şekli birinden diğerine çevrilir ve yeni kontrol şekli emniyet sınırları dahilinde devam eder. Emniyet şartlarının her iki durumda da sağlanamaması halinde kullanıcı uyarılır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SIMULATION OF UNSTEADY FLOW IN GAS TRANSMISSION PIPELINES Yurt, Anil M. Sc, Department of Mechanical Engineering Supervisor: Prof. Dr. O. Cahit Eralp Co-Supervisor: Prof. Dr. Y. Samim Ünlüsoy February 1998, 221 Pages In this thesis, it is aimed to solve the equations that govern the non- homentropic unsteady-compressible flow in transmission pipelines numerically. In the development of the mathematical model, the effects of compressibility, elevation difference, heat transfer and friction are taken into account. The partial differential equations that govern the transient gas flow are transformed to ordinary differential equations by using the method of characteristics to solve them numerically. inThe solution of partial differential equations requires that the boundary conditions are known at the initial condition of the system and at both ends of each pipe for the total solution period. The initial conditions are obtained as a steady- state file as an output from the software Gastran [31]. The software can handle many different boundary conditions such as supplies, end- and intermediate deliveries, compressors, simple-; one to two, two to one junctions, regulators, valves, leak simulators. An important feature of the software is that the limits in case of a supply or end delivery are controllable. If the control limits are exceeded (pressure limits for flow control and flow limits for pressure control), the control types are and this type of control is maintained until safe operating limits are reached. If they cannot be reached, the user is warned.