Preconcentration of tellurium by mercapto resin micro column and determination by hgaas
Merkapto reçine ve mikro kolon tekniği ile tellür önzenginleştirilmesi ve hgaas ile tayini
- Tez No: 75810
- Danışmanlar: PROF. DR. O. YAVUZ ATAMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Önzenginleştirme, Merkapto reçine, Tellür, Hidrür Oluşturmak Atomik Absorpsiyon Spektrometrisi VI, Preconcentration, Mercapto resin, Tellurium, Hydride Generation Atomic Absorption Spectrometry
- Yıl: 1998
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
ÖZ MERCAPTO REÇİNE VE MİKRO KOLON TEKNİĞİ İLE TELLÜR ÖNZENGİNLİŞTİRİLMESİ VE HGAAS İLE TAYİNİ Körez, Aslıhan Yüksek Lisans, Kimya Bölümü Tez yöneticisi: Prof. Dr. O.Yavuz Ataman Eylül 1998, 100 sayfa Tellür (Te) toksik etkisi olan diğer bazı elementlerle benzer özellikler gösterir. Endüstriyel işlenmelerde gittikçe önemi artan ve uygulama alanı gelişen bir element olması, onun duyarlı tayininin kolay, çabuk ve uygun bir yöntemle yapılabilmesi sorununu da beraberinde getirmiştir. Biyolojik, çevre ve jeolojik örneklerde tellür erişimi eser ve ultra- eser düzeyindedir. Derişimin bu derece düşük olması genellikle bir önzenginliştirme basamağı gerektirmektedir. Bu amaçla silika jel ile 3- mercaptopropiltrimetoksi silan tepkimeye sokularak, yüzeyinde merkapto fonksiyonel grupları bulunan bir reçine hazırlanmıştır. Hazırlanan merkapto reçineli mikrokolon'un derişime, akış oranına vepH'a bağlı performansı Te(IV) için optimize edilmiştir. Sistemin matriks performansı ağır ve hafif sularda uygulanarak denenmiştir. Bunun yanında 15 elementin girişim çalışması yapılmıştır. Performans çalışmalarında, tellür derişimi hidrür oluşturmalı AAS tekniği ile belirlenmiştir. Bu amaçla, sistemin çalışma parametreleri geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PRECONCENTRATION OF TELLURIUM BY MERCAPTO RESIN MICRO COLUMN AND DETERMINATION BY HGAAS Körez, Aslıhan MS, Department of Chemistry Supervisor: Prof. Dr. O. Yavuz Ataman September 1998, 100 Pages Tellurium (Te) demonstrates properties similar to those of elements known to be toxic to humans and has applications in industrial processes, which are rapidly growing in importance and scale. In biological, environmental and geological samples Te concentration is at trace and ultra-trace levels. Because of its low concentration, it is necessary to employ a preconcentration step before the determination of Te. For this purpose a resin with immobilised mercapto functional groups was prepared by reacting silica gel with 3- mercaptopropyl trimethoxy silane. The effect of concentration, flow rate and pH on the performance of micro column with mercapto resin 111were studied for Te(IV). The system is applied to heavy and low water matrices in order to examine matrix effect. Besides, interference studies of 15 elements were carried out. In the above mentioned performance studies of mercapto resin, the tellurium concentrations were measured by hydride generation AAS system. For this purpose, the parameters of the hydride generation for tellurium determinations were optimized.