Gizli parmak izlerinin aptamerler yardımıyla görüntülenmesi
Latent fingerprints with aptamers displaying
- Tez No: 758258
- Danışmanlar: PROF. DR. AYBÜKE AYŞE TURAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Kimya, Biology, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Adli Bilimler, Gizli Parmak İzi, Biyosensör, Aptasensör, Aptamer, Lizozim, Altın Nanopartikül, Forensic Sciences, Latent Fingerprints, Biosensor, Aptasensor, Aptamer, Lysozyme, Gold Nanoparticle
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Polis Akademisi
- Enstitü: Adli Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fen Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 145
Özet
Adli soruşturmalarda olay yerinden toplanan bulgulardan biri olan parmak izi mağdur ve failin kimlik tespitinde önemli rol oynamaktadır. Bu tez çalışmasında, nanopartiküller ve bir biyosensör türü olan aptasensörler kullanılarak gizli parmak izinin görüntülenmesi sağlanmıştır. Ayrıca parmak izi tayinlerinin güvenli bir şekilde yapılarak, polisin potansiyel şüphelileri tespit etmesinin kolaylaştırılması amaçlanmaktadır. Yapılan tez çalışmasında parmak izinin görüntülenmesi için altın nanopartiküller kullanılarak lizozim aptameri modifiye edilmiştir. Modifiye edilen lizozim aptameri Yüzeyi Zenginleştirilmiş Raman Spektroskopisi kullanılarak karakterize edilmiştir. Karakterizasyon sonucunda en yüksek titreşim 1337 cm-1 olarak elde edilmiştir. Elde edilen bu verinin 5,5'-Dithiobis (2-nitrobenzoik asit) etiketine ait olduğu ve parmak izinin bırakıldığı ilgili yüzeye lizozim aptasensörlerinin bağlandığı sonuçlarına varılmıştır. Karakterizasyondan sonra floresan tür bir boya olan Basic Yellow-40 etiketi kullanılarak gizli parmak izlerinin geliştirilen lizozim aptasensörü ile görüntülenmesini sağlanmıştır. Gözeneksiz yüzeylerden üç tanesi olan cam, ayna ve plastik yüzeylerine beş gönüllü tarafından parmak izi bırakılmıştır ve lizozim aptasensörü bu yüzeylere uygulanmıştır. Parmak izi bırakılan yüzeyler, floresan mikroskobunun 10x'lik mikroskopunda görüntülenmiştir. Elde edilen görüntülerin sonucunda; geliştirilen lizozim aptasensörünün yüzeydeki parmak izinde bulunan lizozimlere bağlandığı ve Basic Yellow-40'ın yardımıyla parmak izinin görüntülendiği tespit edilmiştir. Ayrıca geleneksel yöntemlerden olan siyanoakrilat duman yöntemi ile lizozim aptasensörü yöntemi karşılaştırılmıştır. Karşılaştırmanın sonucunda gizli parmak izlerinden aynı ortam şartlarında benzer görüntüler elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
A fingerprint, which is one of the pieces of evidence collected from the crime scene in forensic investigations, plays an important role in the identification of the victim and the victim's perpetrator. In the present thesis, the hidden fingerprints were visualized by using nanoparticles, and a type of biosensor called aptasensor. Additionally, It is also aimed to help the crime investigation forces to identify potential suspects by making fingerprint determinations securely. In the thesis study, lysozyme aptamer was modified by using gold nanoparticles for fingerprint imaging. The modified lysozyme aptamer was characterized using Surface Enriched Raman Spectroscopy. As a result of the characterization, the highest vibration was obtained as 1337 cm-1. It was concluded that this data obtained belongs to the 5,5'-Dithiobis (2-nitrobenzoic acid) tag and that lysozyme aptasensors are attached to the relevant surface where the fingerprint is left. After characterization, using the Basic Yellow-40 label, which is a fluorescent dye, hidden fingerprints were visualized with the developed lysozyme aptasensor. Three of the non-porous surfaces, glass, mirror, and plastic surfaces, were fingerprinted by five volunteers and the lysozyme aptasensor was applied to these surfaces. Fingerprinted surfaces were visualized in the 10x microscope of the fluorescent microscope. As a result of the obtained images; It has been determined that the developed lysozyme aptasensor binds to the lysozymes found in the fingerprint on the surfaces and the fingerprint was displayed with the help of Basic Yellow-40. In addition, the cyanoacrylate fuming method, which is one of the traditional methods, and the lysozyme aptasensor method were compared. As a result, similar images were obtained from latent fingerprints under the same environmental conditions.