Özel eğitim öğretmen adaylarına yönelik işlevsel iletişim öğretimi başarı testi geliştirilmesi
Developing functional communication teaching achievement test for special education teacher candidates
  1. Tez No: 758303
  2. Yazar: SEVİL İBRAHYMOVA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MİNE SÖNMEZ KARTAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: İşlevsel iletişim öğretimi, problem davranışlar, başarı testi, özel gereksinimli bireyler, iletişim yetersizliği, öğretmen adayları, Functional communication training, challenging behaviors, achievement test, individuals with special needs, lack of communication, teacher condidade
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Özel Eğitim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı özel eğitim öğretmen adaylarının işlevsel iletişim öğretimi konusunda bilgi düzeylerini ölçmede kullanılabilecek bir başarı testi geliştirilmesidir. Yöntem: Araştırma nicel tarama deseni esas alınarak gerçekleştirilmiştir. İşlevsel iletişim öğretimi konusunda sahip olunması gereken bilgilere dayalı olarak hazırlanan soruların uzman görüşlerine dayalı olarak değerlendirilmesinin ardından 20 soruluk bir başarı testi elde edilmiştir. Hazırlanan test Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Özel Eğitim Öğretmenliği Programında eğitim alan 81 öğrenci tarafından yanıtlanmıştır. Elde edilen veriler R programı ile analiz edilmiştir. Madde güçlük ve ayırıcılık indeksleri ShinyItemAnalysis paketi kullanılarak incelenmiştir. Alt grup ve üst grup toplam puanlarının karşılaştırılmasında Mann-Whitney U testi kullanılmıştır. Güvenirlik katsayısı Cronbach's Alfa ile incelenmiştir. Bulgular: Teste ait Cronbach alpha katsayısı 0,44 olarak elde edilmiştir. Bu alfa katsayısına göre testin güvenirliğinin düşük olduğu belirlenmiştir. 20 maddenin güçlük indeksi ortalama değeri 0,64'tür ve bu da testin kolay olduğunu göstermektedir. Madde ayırıcılık gücü açısından inceleme yapıldığında; toplamda dokuz maddenin düzeltilmesi ve geliştirilmesi gerektiği, M6, M11 ve M16 maddelerinin ise çok iyi madde olduğu tespit edilmiştir. M1, M3, M12 maddelerine ait ayırıcılık gücü indeksi değerleri 0,19 ve altında olduğu tespit edilmiştir. Sonuç ve Öneriler: Elde edilen bulgulara dayalı olarak İşlevsel İletişim Öğretimi Başarı Testinin, maddelerde gerekli düzenlemele yapılarak farklı gruplarla yeniden incelenmesi ve teste son halinin verilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this research is to develop an achievement test that can be used to measure the knowledge level of special education teacher candidates about functional communication training. Method: The research was carried out based on the quantitative scanning design. An achievement test of 20 questions was obtained after the evaluation of the questions prepared based on the knowledge required about functional communication teaching based on expert opinions. The prepared test was answered by 81 students studying at Eskişehir Osmangazi University, Faculty of Education, Special Education Teaching Program. The obtained data were analyzed with the R program. Item difficulty and discrimination indexes were analyzed using the ShinyItemAnalysis package. The Mann-Whitney U test was used to compare the total scores of the lower and upper groups. The reliability coefficient was analyzed with Cronbach's Alpha. Results: The Cronbach alpha coefficient of the test was obtained as 0.44. According to this alpha coefficient, the reliability of the test was determined to below. The mean value of the difficulty index of 20 items is 0.64, indicating that the test is easy. When examining in terms of item discrimination power; It has been determined that nine items in total need to be corrected and improved, and items M6, M11 and M16 are very good items. It was determined that the discrimination power index values of M1, M3, M12 items were 0.19 and below. Conclusion and Suggestions: Based on the findings, it is suggested that the Functional Communication Teaching Achievement Test should be re-examined with different groups by making the necessary adjustments in the items and finalizing the test.