Orhan Kemal'in hikâyelerinde sosyal ve ekonomik eşitsizlik
Social and economic inequality in Orhan Kemal's stories
  1. Tez No: 758330
  2. Yazar: SEZER BENEK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FERHAT KORKMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuk, Ekonomik eşitsizlik, Kadın, Orhan Kemal, Sosyal eşitsizlik, Child, Economic inequality, Orhan Kemal, Social inequality, Woman
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Batman Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 308
Özet
Toplumcu gerçekçi anlayışın en önemli temsilcilerinden biri olan Orhan Kemal, roman ve hikâyeleriyle edebiyatımızda önemli bir yer edinmiştir. Hikâyelerinin büyük bir bölümünde yoksulluk, ekonomik eşitsizlik, gelir adaletsizliği, işsizlik gibi sosyal sorunlar ön plandadır. Sıradan insanların sosyal ve ekonomik eşitsizliklerle dolu dünyalarını toplumsal duyarlılıkla anlatan yazar, hikâyelerinin çoğunda toplumsal mesaj verir. Orhan Kemal, hikâyelerinde sosyal gerçekçi anlayışa bağlı kalarak toplumsal kesimler arasındaki eşitsizlikleri anlatmıştır. Yazarın hikâyelerinde pozitif ayrımcılık yapılması gereken çocuklar, kadınlar, engelliler, yaşlılar aksine eşitsizliğe maruz kalırlar. Hikâyelerde, ucuz iş gücü olarak görülen çocuk işçiler ve kadınlar toplumsal yaşamın her alanında sosyal ve ekonomik eşitsizliğe maruz kalırlar. Bu çalışmada Orhan Kemal'in hikâyeleri sosyal ve ekonomik eşitsizlik bağlamında incelenmiştir. Yazarın hikâyelerinde ele aldığı sorunları, toplumsal duyarlılıkla ele alırken takındığı tavırları anlamak ve hikâye kişilerinin karşılaştığı sosyal ve ekonomik eşitsizlikleri tespit etmek amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Orhan Kemal is one of the most important representatives of the social realist understanding. He has taken an important place in our literature with his novels and stories. Social problems such as poverty, economic inequality, income injustice and unemployment are at the forefront in most of his stories. The author tells the world of ordinary people , who have social and economic inequalities, with social sensitivity. He gives a social message in most of his stories. Orhan Kemal narrated the inequalities between social classes based on the social realist understanding in his stories. Children, women, handicapped and the elderly people who need to be discriminated are exposed to inequality in the author's stories. Child and woman as labor, which is seen as low-cost labor are subjected to social and economic inequality in all areas of social life in the stories. In this study, stories of Orhan Kemal were analyzed in the context of social and economic inequality. It was aimed to understand the author's attitudes towards the issues he told in his stories with social sensitivity and to determine the social and economic inequalities faced by the story characters.