Yükseköğretimde uzaktan eğitimin iki aşamalı ve karşılaştırmalı performans analizi
Two-stage and comparative performance analysis of distance education in higher education
  1. Tez No: 758333
  2. Yazar: ŞEYMA AKTÜYLÜ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YEŞİM OK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Uzaktan Eğitim, SWOT Analizi, Bulanık SERVQUAL, Bulanık TOPSIS, ANP Eylül 2022, 75 sayfa
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ YÜKSEKÖĞRETİMDE UZAKTAN EĞİTİMİN İKİ AŞAMALI VE KARŞILAŞTIRMALI PERFORMANS ANALİZİ Şeyma AKTÜYLÜ Danışman: Dr. Öğr. Üyesi Yeşim OK Amaç: COVID-19 pandemisi sebebiyle hemen hemen tüm dünyada eğitim kurumları kapatılmış ve çeşitli düzeylerde karantinalar uygulanmıştır. Bu süreçte, Türkiye'de de her seviyeden okulda, uzaktan eğitim sürecine hızlı bir geçiş yapılmış, üniversitelerde 2019-2020 Bahar Yarıyılında uzaktan eğitim sürecine geçilmiştir. Bu araştırmanın amacı; COVID-19 sürecinde uygulanan uzaktan eğitimin performansını ve hizmet kalitesini öğretim üyesi ve öğrenci bakış açılarıyla değerlendirmektir. Yöntem: Çalışma kapsamında, SWOT Analizi, Bulanık SERVQUAL, Bulanık TOPSIS ve ANP yöntemleri kullanılmıştır. SWOT analizi kapsamında, oluşturulan SWOT anketleri öğretim üyesi değerlendirmesine sunulmuştur. Bulanık SERVQUAL kapsamında oluşturulan algı/beklenti anketleri ise öğrenci değerlendirmesine sunulmuştur. Bu anketler 5 boyut ve 10 faktör içeren formlara dönüştürülmüştür. SWOT anketlerine 10 öğretim üyesi, Bulanık SERVQUAL anketlerine ise 47 öğrenci karar verici olarak katılmıştır. Anketlerden elde edilen veriler ANP ve Bulanık TOPSIS yöntemleriyle analiz edilmiştir. Bulgular: Uygulama, Atatürk Üniversitesi Mühendislik Fakültesinin beş bölümünde gerçekleştirilmiştir. SWOT analizi sonucunda, öğretim üyeleri uzaktan eğitim için“Eğitimin Sürdürülebilirliği”kriterini en önemli etken olarak değerlendirirken;“Sunulan Eğitimin Yeterliliğini”ise en zayıf yönü olarak değerlendirmişlerdir. Bulanık SERVQUAL analizi sonucunda ise öğrenciler açısından sunulan uzaktan eğitim hizmetinin genel olarak tatmin edici olmadığı görülmüştür. ANP ve Bulanık TOPSIS yöntemleri kullanılarak, en iyi uzaktan eğitim hizmet kalitesine sahip Mühendislik Fakültesi bölümü belirlenmiştir. Sonuç: Pandemi sürecinde sunulan uzaktan eğitim hizmetinin tatmin edici olmadığı sonucuna varılmıştır. Çalışma kapsamında, bölümlerin performans sıralamasında öğrenci ve öğretim üyesi görüşlerinin farklılık gösterdiği belirlenmiştir. Fakat en iyi uzaktan eğitim hizmet kalitesine sahip Mühendislik Fakültesi bölümünün, hem öğrenci hem de öğretim üyesi görüşlerine göre Endüstri Mühendisliği bölümü olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MASTER THESIS TWO-STAGE AND COMPARATIVE PERFORMANCE ANALYSIS OF DISTANCE EDUCATION IN HIGHER EDUCATION Şeyma AKTÜYLÜ Supervisor: Dr. Öğr. Üyesi Yeşim OK Purpose: Due to the COVID-19 pandemic, educational institutions have been closed almost all over the world and quarantine practices have started at various levels. In this process, a rapid transition has been made to the distance education process in schools from all levels in Turkey, and the distance education process was started in universities in the 2019-2020 Spring Semester. The purpose of this research is to evaluate the performance and service quality of distance education applied in the COVID-19 process from the perspectives of faculty members and students. Method: Within the scope of the study, SWOT Analysis, Fuzzy SERVQUAL, Fuzzy TOPSIS and ANP methods were used. Within the scope of the SWOT analysis, the SWOT questionnaires created were submitted to the evaluation of the faculty members. Perception/expectation questionnaires created within the scope of Fuzzy SERVQUAL were submitted to student evaluation. These questionnaires were converted into forms containing 5 dimensions and 10 factors. 10 lecturer participated in the SWOT surveys and 47 students participated in the Fuzzy SERVQUAL surveys as decision makers. The data obtained from the questionnaires were analyzed by ANP and Fuzzy TOPSIS methods. Findings: The application was carried out within the scope of Atatürk University Faculty of Engineering. As a result of the SWOT analysis, the opinions of the lecturer showed that the“Education Sustainability”criterion was the strongest aspect of distance education and the“Sufficiency of the Education Provided”criterion was the weakest aspect. Student opinions as a result of Fuzzy SERVQUAL; showed that the distance education service offered was not satisfactory in general. By using ANP and Fuzzy TOPSIS methods, the Faculty of Engineering department with the best distance education service quality was determined. Results: It has been concluded that the distance education service offered during the pandemic process is not satisfactory. Within the scope of the study, it was determined that the views of students and faculty members differed in the performance ranking of the departments. However, it has been concluded that the Faculty of Engineering with the best distance education service quality is the Department of Industrial Engineering, according to the opinions of both students and faculty members. Keyword: Distance Education, SWOT Analysis, Fuzzy SERVQUAL, Fuzzy TOPSIS, ANP September 2022, 75 pages