Ultra-thin multiband linear and circular polarization converter based on metamaterial
Metamalzeme temelli ultra ince çok bantli lineer ve dairesel polarizasyon dönüştürücü
- Tez No: 758405
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÖKHAN ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Metamalzemeler, Stoke's parametreleri, dairesel polarizasyon, lineer polarizasyon, dalga polarizasyonu, Metamaterials, Stoke's Parameters, circular polarization, linear polarization, wave polarization
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Elektromanyetik Alanlar ve Mikrodalga Tekniği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, metamalzeme yapıları kullanarak oluşturulan polarizasyon dönüştürücülerin minimum hacim içinde çoklu frekans bantlarında maksimum polarizasyon verimi elde etmektir. Yöntem: Bu tez kapsamındaki polarizasyon dönüştürücü tekniklerini hesaplamak için bir benzetim programı olarak CST Microwave Studio ve MATLAB programları kullanılmıştır. Simülasyon sonuçları ile elde edilen S parametreleri kullanılarak analitik olarak polarizasyon dönüşüm oranları hesap edilmiştir. Bulgular: Tezdeki iki adet metamalzeme temelli polarizasyon dönüştürücü önerildi. Birincisi, X ve Ku bantlarında hem lineer hem dairesel polarizasyon dönüşümü gerçekleştirir. İkincisi ise, K ve Ka bantlarında lineer ve dairesel polarizasyon dönüşümü sağlar. İki polarizasyon dönüştürücü de ultra ince yapı olacak şekilde tasarlanmıştır. Sonuç: Bu tezde önerilen polarizasyon dönüştürücüler literatür de yer alan ve ilgili bantlarda çalışan diğer polarizasyon dönüştürücülere göre hem daha ince hem daha geniş açı performansını sahiptir. Ayrıca maliyet göreceli bant genişliği olarak da daha yüksek performans göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The goal of this work is to achieve maximum polarization efficiency in multi-frequency bands within the minimum volume of a metamaterial converter. Method: CST Microwave Studio and MATLAB programs were used as simulation programs to calculate the polarization converter techniques within the scope of this thesis. Polarization conversion ratio was computed analytically using the S parameters obtained with the simulation results. Findings: Two metamaterial-based polarization converters are proposed in this study. The first one could perform both linear and circular polarization conversion in the X and Ku bands. The other could provide linear and circular polarization conversion in the K and Ka bands. Both of the proposed converters are designed to be ultra-thin in thickness. Results: The polarization converters proposed in this study literally have both ultra-thin thickness and wide angle performance than other polarization converters in the related operating bands. They also show higher performance in terms of cost-effective bandwidth.