Europeanization of air transport: Limits of convergence
Hava taşımacılığının Avrupalılaşması: Yakınsamanın sınırları
- Tez No: 758429
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM ALPER ARISOY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Sivil Havacılık, Civil Aviation
- Anahtar Kelimeler: Hava Taşımacılığı, Liberalleşme, Avrupalılaşma, Deregülasyon, Air Transport, Liberalization, Europeanization, Deregulation
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Avrupa Birliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Avrupa Çalışmaları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 179
Özet
Avrupa Birliği hem üye hem de aday ülke ekonomileri politikaları, sosyal ve kurumsal yapıları üzerinde bir dizi etkiye sahiptir. Avrupa Birliği, siyasi, idari veya yasama araçları aracılığıyla üye veya aday ülkeleri Avrupa Birliği'ndeki genel politika ve uygulamalara uyum sağlamaya yöneltmektedir. Avrupa Birliği'nin söz konusu süreçlerdeki rolü ve etkisini açıklamak için“Avrupalılaşma”yaklaşımı sıklıkla kullanılmaktadır. Bu tez çalışmasında, Avrupa Birliği'nin Hava Taşımacılığı üzerindeki etkisi bağlamında ekonomik ve siyasa alanlarındaki değişim ile birlikte kurumsal değişim araştırılmıştır. Hava taşımacılığı politikasının araştırma alanı olarak seçilmesinin nedeni, bu alanda AB üyesi ülkeler arasında geniş kapsamlı ekonomik ve teknik uyuma rağmen politika alanlarındaki uyum eksikliği ve AB etkisinin meydana getirdiği değişikliklerin yakınsama sınırlarını analiz etmeye uygun bir araştırma alanı olmasıdır. Bu araştırmayı gerçekleştirmek için öncelikle 'Kurumsalcılık' kavramı eşliğinde teorik bir çerçeve çizilmiş, ardından Avrupa Birliği'nin hava ulaştırma politikası Deregülasyon, Avrupalılaşma ve Liberalleşme kavramları dikkate alınarak bu alandaki yakınsamanın sınırları belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The European Union (EU) has impact on both members and candidate countries in various ways; it affects their economies, politics, social and institutional structures. The EU deliberately affects the members or candidate countries through its political, administrative or legislative tools and occasionally the countries just constrained to come in line with the general policies and practices in the EU. Recently, the“Europeanization”approach is quite frequently used to explain the European Union impact. In this dissertation, the impact of the European Union on Air Transportation, change in economic and policy behaviour and institutional change are researched. The reason for choosing air transportation policy as a research area is the extensive economic and technical harmonization among EU member states, but lack of cohesion at policy level. This situation facilitates to analyze the impact of the EU and the change occurred after this impact indicating limits of convergence. In order to realize this research, firstly, a theoretical framework is drawn accompanied by 'Institutionalism' and then the Air Transportation Policy of the European Union evaluated taking Deregulation, Europeanization and Liberalization into consideration while limits of convergence determined.