Antik Mısır dininin Yahudilikteki yansımaları
Reflections of Ancient Egyptian religion in Judaism
- Tez No: 758477
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HALİL İBRAHİM ŞENAVCU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Tarih, Religion, History
- Anahtar Kelimeler: Dinler Tarihi, Din, Mısır, Yahudilik, İsrailoğulları
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 218
Özet
Antik Mısır medeniyeti, MÖ 3000-MÖ 332 arasında yaşamış olan kendine özgü bir medeniyettir. Antik Mısırlılar, güneyde Nubya, kuzeyde Fırat'a kadar sınırlarını genişletmişlerdir. Din, her toplumda olduğu gibi Antik Mısır'da da önemini her alanda hissettirmiş ve zamanla gelişen Antik Mısır Dini bu bölgede bulunan birçok etnik yapıyı etkilemiştir. Bundan en çok etkilenen milletlerden biri de Yahudilerdir. Zira İsrailoğulları Antik Mısır'a bu dinin en yoğun yaşandığı dönemde Yusuf ile gelip Musa ile çıkmışlardır. Dolayısıyla onlar Mısır'da yüzyıllarca yaşamak zorunda kalmışlardır. Antik Mısır inançlarının en çok etkilediği düşünülen Levililer gibi grupların, kendilerinde zamanla ortaya çıkan karışım içeren bu inançlarını tüm İsrailoğulları arasında yayarak Yahudiliği aslî yapısından uzaklaştırdığı ve onu kendi senkretik inançlarıyla harmanlayarak Yahudiliğin günümüzdeki şeklini almasında etkili oldukları iddia edilmektedir. Ayrıca bu senkretik yapıdan etkilenen Yahudi mezheplerinin de günümüzde hâlen aktif olarak faaliyet gösterdiği dikkat çekmektedir. Dolayısıyla Antik Mısır Dininin Yahudiliğe nasıl ve ne ölçüde yansıdığının tespitini amaçlayan çalışmamız bu açıdan önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
The Ancient Egyptian civilization is a distinctive civilization that lived between 3000 BC and 332 BC. The Ancient Egyptians have expanded their borders Nubia in the south to the Euphrates in the north. Religion, as in every society, made its importance felt in every field in Ancient Egypt, and the Ancient Egyptian Religion, which evolved over time, affected many ethnicities in this region. One of the nations most affected by this is the Jews. Because the Israelites came to Ancient Egypt with Joseph during the most intense period of this religion and left with Moses. Consequently, they had to live in Egypt for centuries. It is claimed that groups such as the Levites, which are thought to be most influenced by Ancient Egyptian beliefs, disseminated these beliefs, which emerge over time and contain mixtures, among all Israelites, distanced Judaism from its original structure and blended it with their own syncretic beliefs and were effective in taking the present form of Judaism. Also, it is noteworthy that Jewish sects affected by this syncretic structure are still active today. Consequently, our study, which aims to determination of how and to what extent the Ancient Egyptian Religion was reflected in Judaism, is important in this respect.