Axial shear instability in a 'Tachion' region
'TAKYON' bölgesinde eksenel shear (Burulma) kararsızlığı
  1. Tez No: 75850
  2. Yazar: EHAB MARJİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SİNAN BİLİKMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: eksenel burulma, kararsızlık, Takyon iv, axial shear, instability, Tachion iii
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 46
Özet
oz“TAKYON”BÖLGESİNDE EKSENEL SHEAR (BURULMA) KARARSIZLIĞI Marj i, Ehab Yüksek Lisans, Fizik Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Sinan Bilikmen Ortak Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Vladimir Mirnov Eylül 1998, 37 sayfa. Plazma eksenel-shear (burulma) kararsızlığı manyetik alan yönünde yönlenmiş E x B dönme dengesindeki değişimden ötürü meydana gelmektedir. Sıkıştırılamıyan perturbasyonlarda transvers yönde WKB yaklaşımı kullanarak iki akışkanlı MHD denklemleri bir boyutlu efekif U(z) potansiyelli ve M(z) kütleli Klein-Gordan tipinde bir denklem ortaya koymaktadır. Burada, manyetik akı tübünün kesit alanının şeklindeki değişimlere bağlı olayları arzu edilen olaylardan ayırmak için yalnız eksenel simetrik paraksiyal geometri yaklaşımı göz önüne alınmıştır. Bu çalışmada ilk önce efektif potansiyel analitik inceleme için karesel kuyu şeklinde daha sonrada Takyon bölgesinde incelemek üzere doğrusal olarak yarı sonsuz sınırlanmış plazma için ele alınmıştır. Kararsızlığın büyüme oranı potansiyel kuyusunun derinliği ve diğer parametreler cinsinden hesaplanmıştır. Efektif kütlenin reel ve sanal olduğu durumlar Takyon bölgesinde göz önüne alınmıştır. Elde edilen neticeler GDT, GAMMA-10, AMBAL-M ve tokamak divertörlerinin scrape-off bölgesindeki kararlılık problemleri bakımından ilgi çekici olabilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT AXIAL SHEAR INSTABILITY IN A“TACHION”REGION Marj i, Ehab M.S., Department of Physics Supervisor: Prof. Dr. Sinan Bilikmen Co-Supervisor: Prof. Dr. Vladimir Mirnov September 1998, 37 pages. Plasma axial-shear flow instability arises due to a variation in an equilibrium E x B rotation along the axial direction in which the magnetic field is aligned. The two fluid MHD equations for incompressible perturbation (taking into ac count the FLR effects) being treated in WKB approximation in transversal direc tion yield one scalar Klein-Gordon type equation with one-dimensional effective potential U(z) and effective mass M(z). Only axisymmetric, paraxial geometry is analyzed in order to separate the desired effects from the effects related to a variation in cross-sectional shape of the magnetic flux tube. In this work the effective potential was considered for a semi-infinite bounded plasma, first in the form of a square well for analytical study and then in a linear nature to study in the so called“Tachion”region. Growth rates as a function of the potential well depth and other parameters were calculated. The cases where effective mass is real and imaginary“Tachion”regime were considered. The results obtained are interesting for the stability problem of such open devices as GDT, GAMMA-10, AMBAL-M and the scrape-off layer in tokamak divertors.