Tahkimde yargılama giderleri ve bu giderleri azaltmanın yolları
Costs of arbitration and methods to reduce costs of arbitration
  1. Tez No: 758577
  2. Yazar: ENEZ ORTACALAR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İLYAS ARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Tahkim Giderleri, Alternatif Uyuşmazlık Çözüm Yöntemleri, Elektronik Tahkim, Seri Tahkim, Üçüncü Kişi Finansmanı
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yalova Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 177
Özet
Bu çalışmanın birinci bölümünde tahkim yargılamasının başlangıcından sona erdirilmesine kadar olan süreçte ortaya çıkan veya çıkabilecek giderler ele alınmıştır. Bu çerçevede giderleri oluşturan yargılama giderleri ve taraf masrafları incelenmiştir. Sonrasında yargılama esnasında yapılan yargılama giderlerinden ve taraf masraflarından kimlerin hangi oranda sorumlu olacağı konusu çeşitli ihtimallere göre değerlendirilmiştir. Çalışmanın ikinci bölümünde ise yapılan anketler ekseninde tahkim giderlerinin yüksekliği ve dezavantajı ele alınmıştır. Bu çerçevede tahkim giderlerini azaltabilecek alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemleri ve dava yönetim teknikleri incelenmiştir. Sonrasında ise tahkimde zaman ve maliyet tasarrufu sağlayan elektronik tahkim ve seri tahkim kısaca açıklanarak tahkim giderlerine etkisi irdelenmiştir. İkinci bölümün son kısmında ise tahkim sürecinde gider/masraf yapılmamasının bir yolu olan üçüncü kişi finansmanı ele alınmış ve tahkim giderleri ile ilişkisi incelenmiştir. Böylece tahkimde giderler konusu ve giderleri azaltmaya yönelik yolların giderler ile ilişkisi ele alınmıştır. Çalışmamızın konusu tahkim yargılamasının başlaması ile sona ermesi arasındaki giderlerle ilgili olduğu için tahkimle bağlantılı davalardan (iptal davası, tenfiz davası, ihtiyati haciz ve ihtiyati tedbir talepleri vs. davalardan) kaynaklanan giderler ve bu giderlerden sorumluluk çalışmamızın kapsamı dışında tutulmuştur.
Özet (Çeviri)
In the first part of this study, the expenses that may arise during the period from the beginning of the arbitration proceedings to its termination are discussed. In this context, litigation expenses and party expenses, which constitute the costs of arbitrations as a whole are examined. Afterwards, the issue of the responsibility of the parties for the litigation expenses and the costs of the parties during the arbitral proceedings has been evaluated according to various possibilities. In the second part of the study, the advantages and disadvantages of arbitration expenses are discussed in the axis of the questionnares. In this context, alternative dispute resolution methods and litigation management techniques that can reduce arbitration costs are examined. Afterwards, electronic arbitration and fast-track arbitration, which save time and cost in arbitration, are briefly explained and their effects on arbitration expenses are examined. In the last part of the second part, third party funding, which is a way of avoiding expenses in the arbitration process, is discussed and its relationship with arbitration expenses is examined. Thus, the subject of expenses in arbitration and the relationship between expenses and ways to reduce expenses are discussed. Keywords : Costs of Arbitration, Alternative Dispute Resolution Methods, Online Arbitration, Fast-Track Arbitration, Third Party Funding.