تحقيق من (1-50 ) من كتاب ' غاية الإيضاح شرح مراح الأرواح ' للمهدي الحنفي el-Mehdî'l-Hanefî el-Hubâşî'nin Gayetü'l-İzah Şerh-i Merâhu'l-Ervah Adlı Eserinin Tahkik ve Değerlendirmesi (1-50 Sayfalar Arası)
- Tez No: 758578
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ABDULGHAFOUR ALSAYADY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Past, Imperative, Future, Pronoun, Isolated, Attached, Concealed within the verb, Explicitly viewable, Deletion and Inclusion
- Yıl: 2020
- Dil: Arapça
- Üniversite: Mardin Artuklu Üniversitesi
- Enstitü: Yaşayan Diller Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Arap Dili ve Kültürü Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Arabi ilimlerin arasında sarf ilminin önemi hiç kimseye gizli değildir. Bundan dolayı eskiden beri alimlerimiz bu sarf ilmini telif etmeyi önemsemişler. Bir bölümünü incelediğim Mehdi Hanefi ye ait olan şerhül merah bu önemli kitaplardan birisidir. Gün yüzüne çıkmaya layık olan kitaplardandır. Bu kitap sarf ilminde faydalı olan kitaplardandır. Yazarın şahsiyeti bu kitapta ortaya çıkmıştır. Sarf kitaplarının arasında kendine layık bir yer edinen hoş bir şerh olarak gelmiştir. Tüm dikkatimi metni doğru bir şekilde yazmaya odaklandım. Nokta ve harf hatalarından arınmış bir şekilde kapalı olan ibarelerini açıkladım. Allah'tan bu çalışmamın faydalı olmasını dilerim, çünkü o en iyi işiten ve en yakın olandır.
Özet (Çeviri)
As is well known, morphology is one of the most important sciences among the Arabic sciences. Therefore, our scholars, from ancient times, have been interested in writing in this science. One of the most books in this science is (Explanation of the Souls by Mahdi Al-Hanafi) which I checked part of. It is one of the useful books which is worthy to shed light on it and be brought to light. Where the author's character appeared in it, so he explained it interestingly. It takes its proper place among the morphology books. I focused much of my attention on getting the text out of the correct and safe from distortions and corrections. I also clarified the ambiguous phrases in it. I ask God Almighty to benefit others from it, Allah is The All-Knowing and The All-Hearing.