Separation of wheat flours into starch and protein fractions
Buğday unlarının nişasta ve protein fraksiyonlarına ayrılması
  1. Tez No: 75860
  2. Yazar: CEM HAKKI AYTAÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. N. SUZAN KINCAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Buğday unu, Gluten-Nişasta ayrılması. VI, Wheat Flour, Gluten-Starch Separation. IV
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 154
Özet
ÖZ BUĞDAY UNLARININ NİŞASTA VE PROTEİN FRAKSİYONLARINA AYRILMASI Aytaç, Cem Hakkı Yüksek Lisans, Kimya Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. N.Suzan Kıncal Ortak Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Tunay Dik Ocak 1998, 133 sayfa Hamur yapma; olgunlaştırma; hamurun parçalanması; ıslak elekleme ile nişasta sütü ve protein fraksiyonlarının ayrılması daha sonra da nişasta sütünün dekantat, tailing ve nişasta fraksiyonlarına ayrışmasından oluşan bir prosesle değişik tip buğday unlarından protein ve nişasta fraksiyonları ayrılmıştır.Hamur yapımındaki su oranı (56.8-71.2 g su /100 g un), olgunlaşma zamanı (0.75-11 dakika) ve su sıcaklığının (20-50°C) ayırma verimi üzerine etkileri çalışılmıştır, iki değişik tip ekmeklik un, (% 65 randımanlı Tip-I ve % 86 randımanlı Tip-V) kullanılmış ve deneyler küçük çapta veya pilot ölçekte uygulanmıştır. Su/un oranı ve olgunlaşma süresinin birlikte etkisi üzerine çalışmalar (Tip-Va unu) su miktarının baskın factor olduğunu ve nişasta veriminin 64 g su/100 g un oranına kadar su miktarı artıkça arttığını göstermiştir. Su sıcaklığının etkisi üzerine çalışmalar (Tip-la) ayırma randımanının ve nişasta veriminin 45°C'ye kadar sıcaklığın artması ile iyileştiğini göstermiştir. Su sıcaklığı ve su miktarının birlikte etkisi üzerine çalışmalar ise Tip-Vb için 30°C, ve Tip-la için 40°C'den yukarısının yararlı bir etkisinin olmadığını göstermiştir. Nişasta üretimi için geçerli olan optimum nokta herzaman protein eldesi için geçerli olan optimum noktayla uyuşmamıştır. Tip-I unun Tip-V una kıyasla protein fraksiyonu olarak yüksek kaliteli gluten, çok daha az kayıp verdiği ve nişasta sütünün de oldukça yüksek saflıkta olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SEPARATION OF WHEAT FLOURS INTO STARCH AND PROTEIN FRACTIONS Aytaç, Cem Hakkı M.S. Department of Chemical Engineering Supervisor: Prof. Dr.N. Suzan Kmcal Co-Supervisor: Asst. Prof. Dr. Tunay Dik January 1998,133 pages Gluten and starch fractions were separated from different types of wheat flour using the process consisting of dough making; allowing time for maturation; dispersing the dough; wet sieving to separate starch milk from the protein fraction, and further fractionation of starch milk into decantate, tailing and starch fractions. IllThe effects of the amount of water used in dough making (56.8-87.0 g water /100g flour), maturation time (0.75-11 min) and water temperature (20-50 °C) on the efficiency of separation was studied. Two types of bread flour (65 % extraction, Type-I and 86% extraction, Type-V) were used and the experiments were carried out in small or pilot scale. Studies on the combined effect of water/ flour ratio and maturation time (Type-Va flour) indicated that the water amount was the dominant factor and that the starch yield increased with increasing water amount up to 64g water/ flour. Studies on the effect of water temperature (Type-la flour) indicated improved efficiency of separation and starch yield with increasing temperature up to 45°C. Studies on the combined effect of water temperature and water amount indicated no beneficial effects of water temperature above 30°C for Type-Vb and above 40°C for Type-lb flours. The optimum point for starch production did not always coincide with the optimum point for protein recovery. It was concluded that Type-I flour gave protein fractions containing higher quality gluten, much lower losses and starch milk of much higher purity than Type-V flour.