Analysis of the dielectric-rod antennas using the method of effective dielectric contants
Dielektrik çubuk antenlerin etkin dielektrik sabitleri metodu kullanılarak analizi
- Tez No: 75863
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLBİN DURAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Dielektrik Çubuk Anten, Etkin Dielektrik Sabitleri Yöntemi, Karşılıklı Kuplaj, Dielektrik Çubuk Antenin Işıma Örüntüsü, Dielectric-Rod Antenna, Method of Effective Dielectric Constants, Mutual Coupling, Radiation Pattern of Dielectric-Rod Antenna. IV
- Yıl: 1998
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
ÖZ DİELEKTRİK ÇUBUK ANTENLERİN ETKİN DİELEKTRİK SABİTLERİ METODU KULLANILARAK ANALİZİ Uçak Çetinbaş, Selda Yüksek Lisans, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Gülbin Dural Aralık 1998, 126 sayfa Bu tezde, farklı özellikleri olan dielektrik çubuk antenler etkin dielektrik sabitleri yötemine dayanan bir analiz tekniği kullanılarak çalışılmıştır. Öncelikle etkin dielektrik sabitleri yöntemi açıklanmış daha sonra sonsuz uzunlukta dielektrik çubuk yapılan göz önüne alınarak tek bir dielektrik çubuğun ve küple olmuş dielektrik çubukların dağılma karakteristikleri elde edilmiştir. Bu sonuçlar parallel dielektrik çubuk antenler arasındaki karşılıklı kuplajın formülünün bulunmasında ve tek bir dielektrik çubuk ile küple olmuş dielektrik çubukların ışıma karakteristiklerinin belirlenmesinde kullanılmıştır. Baskın mod ile baskın olmayan modların hem kuplaj hemde ışıma örüntüsü üzerindeki etkileri incelenmiştir. Ayrıca uçları sivriltilmiş dielektrik çubuk yaklaşık bir model önerilmiştir. Hesaplamalar, sonlu uzunluktaki düz uçlu ve sivriltilmiş uçlu dielektrik çubuk antenler için elde edilen deneysel sonuçlarla karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ANALYSIS OF THE DIELECTRIC-ROD ANTENNAS USING THE METHOD OF EFFECTIVE DIELECTRIC CONSTANTS Uçak Çetinbaş, Selda M. Sc, Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Gülbin Dural December 1998, 126 pages In this thesis, different features of dielectric rod antennas are studied using an analysis technique based on the method of effective dielectric constants. First the method of effective dielectric constants is introduced. Then dispersion characteristics of a single dielectric rod and coupled dielectric rod antennas are obtained assuming infinitely long dielectric rod structures. These results are used for formulating the mutual coupling between parallel dielectric rod antennas and estimating the radiation characteristics of single and coupled dielectric rods. The effect of the dominant mode and second-order modes on both coupling and radiation pattern are investigated. In addition, a stair case approximate model is proposed to represent dielectric rod antennas with tapered end. The calculated results are compared with the experimental ones obtained for finite length flat-end and tapered-end dielectric rod-antennas.