Development of a simülation software for high resolution ECG signals
Yüksek çözünürlüklü EKG sinyalleri için bir simülasyon programı geliştirilmesi
  1. Tez No: 75864
  2. Yazar: SERDAR YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. Y. ZİYA İDER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yüksek Çözünürlüklü EKG Sinyalleri, Nabız Değişkenliği, Geç Potansiyel, High Resolution ECG, Heart Rate Variability, Late Potential
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
öz YÜKSEK ÇÖZÜNÜRLÜKLÜ EKG SİNYALLERİ İÇİN BİR SİMÜLASYON PROGRAMI GELİŞTİRİLMESİ YILMAZ, Serdar Yüksek Lisans, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ziya İder Ağustos 1998, 108 sayfa Bu tezde, Yüksek Çözünürlüklü EKG (YÇEKG) sinyalleri için, EKG analiz makinalarını test etmek amacıyla, simüle edilmiş veri dosyalan oluşturan bir simülasyon programı geliştirilmiştir. Tezde, YÇEKG'nin iki alanı olan; Geç Potansiyel (GP) ve Nabız Değişkenliği (ND) kapsanmıştır. ND sinyallerinin zaman ve frekans alanları analizlerinde ve GP analizlerinde kullanılan sinyal işleme teknikleri anlatılmış ve simülasyon programıda kullanılarak YÇEKG analizindeki ara sonuçların simülasyonu sağlanmıştır. Ayrıca bir örnek EKG makinası, simülasyon programı tarafından üretilen simüle edilmiş verilerle test edilmiştir. YÇEKG makina üreticilerinin test amacıyla kullanmaları için Delphi programlama dili ile yazılmış kullanımı kolay bir program ara yüzü geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DEVELOPMENT OF A SIMULATION SOFTWARE FOR HIGH RESOLUTION ECG SIGNALS YTLMAZ, Serdar M. S., Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Prof. Dr. Ziya İder August 1998, 108 pages In this thesis, a simulation software is developed for high resolution ECG (HRECG) signals for the purpose of generating simulated data files which can be used for testing of the ECG analyzer equipment. The two areas of HRECG ; Late Potential (LP) and Heart Rate Variability (HRV) are covered through the thesis. The signal processing techniques, which are used for time and frequency domain analysis of HRV signals and LP analysis, are explained and are incorporated into the developed software, so that it has been possible to simulate intermediate results encountered in HRECG analysis. Also a sample HRECG instrument is tested by the simulated data, generated by the simulation software. A user friendly interface, using Delphi programming language, is developed which enables a HRECG device manufacturer to utilize the software for testing purposes.