Maddenin özellikleri ünitesinde yaratıcı etkinlikler ve infografik tekniklerle fen öğretiminin öğrencilerin tutum, motivasyon ve akademik başarıları üzerine etkilerinin incelenmesi
Investigation of the effects of science teaching with creative activities and infographic techniques in the properties of the substance unit on students' attitudes, motivations and academic success
  1. Tez No: 758641
  2. Yazar: DİBA BAYRAM TAŞDEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SÜLEYMAN AYDIN, DR. ÖĞR. ÜYESİ MÜNEVVER SUBAŞI ÇOLAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Yaratıcı etkinlikler, İnfografik teknikler, Fen Öğretimi, Fen eğitimi, Creative activities, Infographic techniques, Science Teaching, Science education
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 257
Özet
Bu araştırmanın amacı, 4. sınıf fen bilimleri dersi maddenin özellikleri ünitesinde yaratıcı etkinlikler ve infografik tekniklerin öğrencilerin tutum, motivasyon ve akademik başarıları üzerindeki etkilerini incelemek ve karşılaştırmaktır. Bu araştırmanın yöntemi yarı deneysel bir desen olarak tasarlanmıştır. Araştırmanın örneklemini Ağrı ili Taşlıçay ilçesindeki ilköğretim okullarında öğrenim gören 72 dördüncü sınıf öğrencisi oluşturmuştur. Deney gruplarında yaratıcı etkinlikler ve infografik tekniklerin ayrı ayrı, kontrol grubunda ise geleneksel yöntemin kullanıldığı araştırmada rastgele iki deney grubu ve bir kontrol grubu oluşturulmuştur. Yapılan araştırmada deneysel tekniklerin (yaratıcı etkinlikler ve infografik teknikleri) kullanıldığı deney grupları ve müfredata dayalı öğretim yöntemlerinin kullanıldığı kontrol grubu olmak üzere üç grup oluşturulmuştur. Yaratıcı etkinliklerle fen öğretimi yönteminin uygulandığı deney 1 grubu 26 öğrencinin katılımıyla, fen eğitiminin infografik tekniklerle uygulandığı deney 2 grubu, 34 öğrencinin katılımıyla ve müfredat temelli öğretim yöntemlerinin kullanıldığı kontrol grubu 12 öğrencinin katılımıyla oluşturulmuştur. Veri toplama araçları olarak her biri literatürden alınan ve güvenirliği ve geçerliliği sağlanmış; Maddenin özellikleri başarı testi (MÖBT), Fen öğrenmeye yönelik motivasyon Ölçeği (FÖYMÖ) ve Fen bilimleri tutum ölçeği (FBTÖ) kullanılmıştır. Öğretim yöntemlerinin etkilerini belirlemek ve karşılaştırmak için SPSS 24.0 paket program menüsünde yer alan uygun analiz teknikleri (Ki-kare testi, Mann Whitney U testi, Anova testi, t-testi vb.) kullanılmıştır. Bu çalışmada ön test başarı toplam puanlarından elde edilen veriler ile tutum ve motivasyon testleri puan ortalamalarından elde edilen verilerin analizi sonucunda; öğrencilerin gruplar arası başarı testi ortalamalarının ön test sonuçlarının birbirine yakın olduğu ancak aradaki farkın istatistiksel olarak anlamlı bir fark oluşturmadığı tespit edilmiştir. Ayrıca araştırmadan elde edilen veriler sonucunda araştırmaya katılan öğrencilerin deney gruplarının akademik başarı son test sonuçları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farkın olmadığı, fakat deney gruplarının her biri ve kontrol grubu arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılıklarının olduğu belirlenmiştir. Ayrıca araştırmadan elde edilen veriler sonucunda araştırmaya katılan öğrencilerin oluşturduğu grupların tutum ön-test ve son-test ve motivasyon ön-test ve son-test sonuçları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık olmadığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The aim of this research was to examine and compare the effects of creative activities and infographic techniques on the students' attitudes, motivations and academic achievements in the unit of the properties of matter in the 4th grade science lesson. The method of this research was designed as a quasi-experimental design. The sample of the study consisted of 72 fourth grade students from primary schools in Taşlıçay district of Ağrı province. Two experimental groups and a control group were randomly formed in the research, in which creative activities and infographic techniques were applied in the experimental groups seperately and a traditional method was used in the control group. In the research carried out, three groups were formed as the experimental groups in which the experimental techniques were used (creative activities and infographic techniques) and the control group in which curriculum-based teaching methods were used. While Experimental 1 group in which science teaching method with creative activities was applied, was formed with the participation of 26 students, the experimental group 2 in which science education was applied with infographic techniques, was formed with the participation of 34 students, and the control group, in which curriculum-based teaching methods were used, was formed with the participation of 12 students. As data collection tools each of which was taken from the literature and whom reliabilities and validities was ensured, achievement test of“properties of matter”(ATOPOM), Motivation Scale for Learning Science (MSFLS) and Science Attitude Scale (SAS) were used. Appropriate analysis techniques (Chi-square test, Mann Whitney U test, Anova test, t-test and etc) in the SPSS 24.0 package program menu were used in order to determine the effects of teaching methods and to compare them. In this study, as a result of the analysis of the data obtained from the total points obtained from the pre-test achievement scores and the data obtained from the averages of the attitude and motivation tests scores; It was found that the pre-test results of the achievement test averages of the students between the groups were close to each other, but the difference did not have a statistically significant difference. In addition, as a result of the data obtained from the research, it was seen that there was no statistically significant difference between the academic achievement posttest results of the experimental groups of the students participating in the research, but there were statistically significant differences between the each of the experimental groups and the control group. In addition, as a result of the data obtained from the research, it was seen that there was no statistically significant difference between the results of the attitude pretest and posttest and motivation pretest and posttes of the groups formed by the students participating in the research.