Sosyal medya kullanan tüketicilerin demografik özellikler ile tüketici mahremiyeti arasındaki ilişkinin araştırılması
Investigation of the relationship between demographic characteristics of consumers using social media and consumer privacy
- Tez No: 758647
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET MARANGOZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Mahremiyet, Tüketici Mahremiyeti, Sosyal Medya, X ve Y Kuşakları, Algılama, Privacy, Consumer Privacy, Social Media, Generations X and Y, Perception
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Üretim Yönetimi ve Pazarlama Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
Değişen ve gelişen toplumumuzda internetten ve sosyal medya mecralarından alışverişler giderek artmaktadır. Ülkemizde internet kullanıcıları tarafından günlük hayatın vazgeçilmezi olarak görülen sosyal medya; bugün toplumun her kesiminden ve kültüründen, çok büyük bir kitlenin sosyal isteklerine cevap vermektedir. Bu değişim ve gelişim sürecinde tüketicilerin alışveriş kolaylığı sağladığı gibi maddi açıdan da kolaylık sağlanmaktadır. Bu süreçte maddi açıdan daha uygun ve hesaplı alışveriş yapmak isteyen tüketiciler, sitelerin kendilerine has yaptığı indirimlerden ve çekilişlerden yararlanmak isterler. Bu indirim ve çekilişlerden yararlanmak için ise kendi kişisel verilerini hiç bilmedikleri kişiler ile paylaşırlar. Tüketicilerin bazıları ise bu verileri güvenli bulmadıkları için paylaşmak istemezler. Tüketicilerin sosyal medya karşısında muhatap olduğu kişiler, kurumları ve kuruluşları bilmediklerinden kişisel bilgilerini paylaşmak istemezler. Bu noktada karşımıza tüketici mahremiyeti konusu ortaya çıkar. Bu çalışmanın amacı tüketicilerin sosyal medyadaki, mahrem bilgilerinin, mahremiyet algılarının ve mahremiyet farkındalığının demografik özellikleriyle ilişkisinin araştırılması ile önemli bir boşluğun giderileceği ve önemli bir katkıda bulunacağı düşünülmektedir. Çalışmanın evrenini ise Muğla merkez de yaşayan X ve Y kuşakları oluşturmaktadır. Araştırma bulgularının analizi sonucunda sosyal medya kullanan X ve Y kuşağının mahremiyet algılarının, mahremiyet bilgilerinin ve mahremiyet farkındalığının öğrenim düzeyi ve mahremiyet algıları ve mahremiyet bilgilerinin meslek ile aralarında anlamlı farklılık olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In our changing and developing society, shopping on the internet and social media channels is expanding. Social media, which is seen as an indispensable part of daily life by internet users in our country, today responds to the social demands of a large audience from all segments of society and culture. In this change and development process, consumers are provided with ease of shopping as well as financial convenience. In this process, consumers who want to shop in a more affordable and more economical way want to take advantage of the special discounts and raffles offered by the sites. In order to benefit from these discounts and raffles, they share their personal data with people they do not know. Some consumers do not want to share this data because they do not find it safe. Since they do not know the people, institutions and organizations that consumers deal with in the face of social media, they do not want to share their personal information. At this point, the issue of consumer privacy arises. The aim of this study is to investigate the relationship between consumers' privacy information, perceptions of privacy and awareness of privacy in social media, and it is thought that an important gap will be filled and an important contribution will be made with this study. The universe of the study consists of X and Y generations living in the center of Muğla. As a result of the analysis of the research findings, it was concluded that the privacy perceptions, privacy information and privacy awareness of the X and Y generations, who use social media, show significant difference based on the education level and profession.