Distributed shrem memory linda system
Dağıtık paylaştırılmış hafıza üzerinde linda sistemi gerçekleştirimi
  1. Tez No: 75865
  2. Yazar: SALİM OFLAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FARUK POLAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Linda, Tuple Space, Paralel Programlama Methodları vi, Linda, Tuple Space, Parallel Programming Models
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
ÖZ DAĞITIK PAYLAŞTIRILMIŞ HAFIZA ÜZERİNDE LİNDA SİSTEMİ GERÇEKLEŞTİRİMİ Oflaz, Salim Yüksek Lisans, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Assoc. Prof. Dr. Faruk Polat Eylül 1998, 82 sayfa Paralel programlar yazmak için programcılar, genellikle aynı anda çalışan ya da birbirinden bağımsız olarak, ayrı problemin parçalan üzerinde çalışan birçok yordamı yaratıp, bunları koordine etmek zorundadırlar. Koordinasyon birçok yerde (bilimsel ve bilimsel olmayan) olduğu gibi paralel programlama alanında da çok önemlidir. Bu yordamların uyum içerisinde çalışabilmeleri ancak iyi bir koordinasyon ile mümkündür. Koordinasyon sayesinde birbirleri ile haberleşebilirler, ortak kullandıkları bir kaynağı bölüşebilirler ve ancak bu sayede bir problemi aynı anda ve asenkron olarak çözerler. Linda bütün bu işlemleri bünyesinde barındıran tuple space model üzerine kurulu birkaç basit operasyondan oluşmaktadır. Bu operasyonlar, çözülecek problemin ne olduğu konusunda ya da problemin nasıl çözüleceği konusunda herhangi bir bilgiye sahip değillerdir. Sadece yordamların yaratılması ve bunların koordinasyonunu içerir. Linda aslında bir hafıza modelidir. Hafızası“tuple”adı verilen bir takım küçük bilgi parçacıklarından oluşur. Bu yüzden Linda bir düşünüş biçimi oluşturur. Yani aslında bir paradigma olarak görülebilir.önemli özellikleri arasında kullanımı kolay ve expressif olması sayılabilir. Bu tez Linda modelinin dağıtık, paylaştırılmış hafıza bilgisayarlar üzerinde C programlama dili kullanılarak gerçekleştirimini (“hatce”) ve alternatif paralel programlama modelleri ile karşılaştırılmasını içerir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DISTRIBUTED SHARED MEMORY IMPLEMENTATION OF LINDA MODEL Oflaz, Salim M.S., Department of Computer Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Faruk Polat September 1998, 82 pages Linda consists of a few simple operations that embody the tuple space model of parallel programming. Adding these tuple-space operations to a base language yields a parallel programming dialect. To write parallel programs, programmers must be able to create and coordinate multiple execution threads. Linda is a model of process creation and coordination that's orthogonal to the base language in which it's embedded. The Linda model doesn't care how the multiple execution threads in a Linda program compute what they compute, it deals only with how these execution threads (which it sees as so many black boxes) are created, and how they can be organized into a coherent program. In this thesis, implementation of tuple space model (Linda) on distributed shared memory computers in C language which is called“Hatce”would be discussed. In order to achieve this goal a tuple space server and its Linda interface is built on SP2 (Scalable Power Parallel System 2). Hatceis based on C language and PVM (Parallel Virtual Machine) message passing system. In addition, Linda will be contrasted with other parallel programming models.