The Relation ship of real estate inverstments with economic growth and transport infrastructure investments, with special emhasis on the impacts of Ankaray and Metro project on the non-residential estate development in the C
Taşınmaz yatırımlarının ekonomik gelişme ve Ankaranın merkezi iş alanındaki konut dışı taşınmaz gelişimi üzerinde Ankaray ve Metro projelerinin etkisi özelinde ulaşım altyapı yatırımları ile ilişkisi
  1. Tez No: 75867
  2. Yazar: ŞENGÜL SUR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ TÜREL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: Taşınmaz Yatırımı, Ekonomik Gelişme, Ulaşım Yatırımı VI, Real Estate Investment, Economic Growth, Transport Investment IV
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Şehir Planlama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 153
Özet
ÖZ TAŞINMAZYATKIMLARININ EKONOMİK GELİŞMEYE ANKARA'NIN MERKEZİ İŞ ALANINDAKİ KONUT DIŞI TAŞINMAZ GELİŞİMİ ÜZERİNDE ANKARAYVEMETROPROJELERİNİN ETKİSİ ÖZELİNDE ULAŞIM ALTYAPI YATIRIMLARI İLE İLİŞKİSİ Sur, Şengül Master, Şehir Planlama Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ali Türel Eylül 1998, 138 sayfa Bu tez taşınmaz yatıranları üzerinde makro ve mikro düzey etkileri incelemektedir. Taşınmaz yatırımları ile ekonomik gelişme arasındaki ilişki makro düzeyde tartışılmıştır. Taşınmaz üzerindeki en büyük etki makroekonomik koşulların değişen tavrı ile ortaya çıkmaktadır. İnşaat çevresindeki yatırımlar patlama ve çöküşlerle tanımlanmaktadır. Bu krizlerin etkileri ekonominin bütün sektörleri üzerinde paralel olarak beklenmektedir. İleri kapitalizm ve gelişme düzeyi, ve yüksek kapital yatırımlarına sahip gelişmiş ülkelerde kriz teorisi kendini göstermektedir. Diğer taraftan, bu tezde gelişmekte olan bir ülke olarak Türkiye'de, 1960 ve 1996 yılları arasında, dünya krizlerinin ve hükümet politikalarının taşınmaz yatırımları üzerindekietkilerinin Gayri Safi Milli Hasıla (GSMH) gelişme oranındaki değişmelerin etkisinden büyük olduğu doğrulanmaktadır. Mikro düzeyde, altyapı yatırımının, özellikle ulaşım yatırımının, taşınmaz yatırımlarındaki değişmelerin sebebi olabileceği araştırılmaktadır. Ulaşım yatırımı Merkezi İş Alanı'nın (MİA) erişilebilirliğini arttırmakta ve artan erişilebilirlikle taşınmaz için talebi de yükseltmektedir. Sonuçta, artan talep MİA'daki daha yüksek taşınmaz fiyatlarına sebep olmaktadır. Ankaray ve Metro projeleriyle MİA'daki ofis mekan sunumlarında bir yükselme sağlanması bu tezde belirlenmektedir. Bu analiz için, Ankara'nın ulaşım bölgelerindeki ofis ve konut sayılarıyla ilgili veri kullanılmakta ve konut alanları ile MİA arasındaki yolculuk akışlarındaki değişmeler tahmin edilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE RELATIONSHIPS OF REAL ESTATE INVESTMENTS WITH ECONOMIC GROWTH AND TRANSPORT INFRASTRUCTURE INVESTMENTS; WITH SPECIAL EMPHASIS ONTHE IMPACTS OF ANKARAY AND METRO PROJECTS ONTHENON-RESIDENTIAL REAL ESTATE DEVELOPMENT IN THE CBD OF ANKARA Sur, Şengül M. S., Department of City Planning Supervisor: Prof. Dr. Ali Türel September 1998, 138 pages This thesis analyzes the macro and micro level effects on real estate investments. The relationships between real estate investments and economic growth are discussed at the macro level. The greater influence on the real estate development is exerted by the cyclical behavior of macroeconomic conditions. The investment in built environment is characterized by the cycles of booms and busts. The impacts of crises (booms and busts) on all economic sectors are expected to be parallel. The theory of crises demonstrates itself in the developed countries having advanced capitalism and development level, and also high capital investments. On the other hand, it is confirmed in this thesis that world crises and government policies have exerted greater effect onreal estate investments than changes in the economic growth rate in Turkey as a developing country in the period between 1960 and 1996. At the micro level, it is investigated that infrastructure investments, especially transport investments, could be the causes of changes in real estate investments. Transport investments increase the accessibility of a Central Business District (CBD), and raise the demand for real estate through the increased accessibility. Consequently, this rising demand causes a higher real estate prices in the CBD. It is also determined in this thesis that Ankaray and Metro projects are expected to lead to a rise in the supply of office space in the CBD of Ankara. For the analysis of this hypothesis, the data related with the number of offices and houses in the transport zones of Ankara is used, and changes in the flows of trips between residential zones and the CBD are estimated.