Motion tracking in gait analysis
Yürüyüş analizde hareket izleme
- Tez No: 75871
- Danışmanlar: PROF. DR. S. TURGUT TÜMER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yürüyüş Analizi, Hareket İzleme, İşaret Noktası Eşleştirme, Yörünge Bulma, Sayısal Görüntü Tarama, Bilgisayarla Görüntü İşleme İV, Gait Analysis, Motion Tracking, Marker Matching, Trajectory Formation, Digital Image Scanning, Computer Image Processing
- Yıl: 1998
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 155
Özet
Öz YÜRÜYÜŞ ANALİZİNDE HAREKET İZLEME Muhammad Shahid Shafiq M.S., Department of Mechanical Engineering Tez Danışman: Prof. Dr. S. Turgut Tümer Eylül 1998, 139 Sayfa Yürüyüş analizi kinematik ve kinetik olarak iki kısma ayrılabilir. Kinematik, harekete neden olan kuvvetler göz önüne alınmadan, yalnızca deneğin hareketi ile ilgili verilerin toplanması ile ilgilenir. Vücudun uygun konumlarına ışık yantısan işaret noktalan yerleştirilen deneğin yürüyüşü kaydedilir. Bu veriler işlenerek işaret noktalarının üç-boyutlu uzayda koordinatları ve yörüngeleri bulunur. Bu çalışmada, yukarıdaki işlemleri gerçekleştirmek üzere iki bölümden oluşan bir yazılım geliştirilmiştir. Birinci bölüm sayısal görüntüyü tarayarak iki-boyutlu koordinat verilerini elde etmektedir, ikinci bölüm ise bu verileri kullanarak üç-boyutlu koordinatları ve yörüngeleri bulmaktadır. Üç-boyutlu koordinatların bulunabilmesi için en az iki kamera görüntüsüne gerek vardır. Yazılım enfazla altı kamera görüntüsünü kullanabilmektedir. Uygun kamera konumlan ve kameraların doğrusallaştırılması ile elde edilen sonuçlar tatmin edici bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MOTION TRACKING IN GAIT ANALYSIS Muhammad Shahid Shafiq M.S., Department of Mechanical Engineering Supervisor: Prof. Dr. S. Turgut Turner September 1998, 139 pages Gait analysis can be broken down into two main parts - kinematics and kinetics. Kinematics only concerns with the acquisition of a subject's motion information, disregarding the forces that caused the motion. Reflective markers are attached to a subject at appropriate locations and his/her gait is recorded. This information is processed and 3D coordinates of these markers are reconstructed and their trajectories are evaluated. In this study, a software consisting of two parts has been prepared to achieve these goals. The first part scans the digital image and extracts 2D information. The second part manipulates this information, constructs 3D coordinates of the markers and then finds their trajectories. Minimum two cameras are required for obtaining 3D coordinates. The software can handle at most six cameras. The results are found to be satisfactory provided that the cameras are configured properly and linearization is implemented.