Athermalization of a forward looking infrared system
Kızıl ötesi görüş sistemi atermalizasyonu
- Tez No: 75872
- Danışmanlar: DOÇ. DR. LEVEND PARNAS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Atermalizasyon, kızıl ötesi görüş sistemi, optomekanik mühendis, optik tasarım, sıcaklık etkileri. IV
- Yıl: 1998
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 198
Özet
Öz Kızıl Ötesi Görüş Sistemi Atermalizasyonu Bayar, Mutlu Yüksek Lisans, Makina Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Levend Parnas Aralık 1998, 185 sayfa Bu çalışmada, optomekanik mühendisinin görevlerinden biri olan kızıl ötesi görüş sistemi atermalizasyonu sunulmuştur. Atermalizasyon, optik sistemin performansının sıcaklığa göre stabilize edilmesidir. 8-12 mikronda çalışan kızıl ötesi görüş sisteminin optik tasarımım ticari bir tasarım ve analiz programı kullanılarak yapılmıştır. Sonra optik elemanlar 3 boyutlu tasarım programına aktarılmış, optomekanik mühendislik prensipleri kullanılarak sistemin paketlenmesi yapılmıştır. Daha sonra mercekler ve yapı sonlu elemanlar programına tranfer edilmiştir.Bu sonlu elemanlar programı ile yapılan yapısal ve ısı analizlerinden sonra, ısı dağılımı, genleşmeler veya çekmeler belirlenmiştir. Sonra bu bilgiler kullanılarak optik sistem tekrar optimize edilerek sistemin değişik çevre sıcaklıklarında çalışacağından emin olunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ATHERMALIZATION OF A FORWARD LOOKING INFRARED SYSTEM Bayar, Mutlu M.S., Department of Mechanical Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Levend Parnas December 1998, 185 pages This study presents the athermalization of a forward looking infrared system which is one of the task of a optomechanical engineer. Athermalization is the principle of stabilizing the optical performance with respect to temperature. First optical design for a forward looking infrared system that makes thermal imaging at 8-12 micron band is done using a commercial design and analysis program. Then the optical elements are transferred to a 3D solid modeling program where the housing for the system is designed using the optomechanical engineering principles. Then all the system with lenses and housing are transferred to a finite element analysis software. After making thermal and structural analysis by finite element analysis software the temperature distribution, expansions or contractions in the system is determined. Then these data is used to optimize the system to ensure the system to work at different environmental temperatures. Key words : Athermalization, Forward Looking Infrared System, Optomechanical Engineer, Optical Design, Thermal Effects iii