Türkiye'de buğday ve buğday ürünlerinde üretim ve ithalat politikalarının incelenmesi
Investigation of production and import policies of wheat and wheat products in Turkey
  1. Tez No: 758736
  2. Yazar: DENİZCAN ORHUN KARACA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TÜRKMEN DERDİYOK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Buğday üretimi, Buğday politikası, Buğday ithalatı, Buğday ihracatı, Wheat production, Wheat policy, Wheat import, Wheat export
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ufuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Buğday insan yaşamı için vazgeçilmez bir temel gıda maddesidir. Dünya ülkeleri bu sebeple buğday üretimi ve tüketimi alanında kendi ülke vatandaşlarını ve ekonomilerini güvence altına almaya yönelik birtakım stratejiler geliştirmek durumundadırlar. Uygun politikaların uygulanıyor olması özellikle salgın döneminde önemini bir kez daha hissettirmiştir. Bu çalışmada da buğday ve buğday ürünlerinin üretim, ihracat ve ithalat politikaları üzerinde mevcut verilerle değerlendirmeler yapılmıştır. Yapılan incelemeler Türkiye ve dünya genelinde buğday ve buğday ürünleri olan un, makarna, bisküvi gibi ürünlere talebin arttığını ancak buğday üretiminde son yıllarda azalış görüldüğü saptanmıştır. Dünya genelinde Türkiye buğday üretimi, un ve makarna ihracatında ilk sıralarda yer almakta olduğu görülmüştür. Buğday ithalatında ise Türkiye'de özellikle son yıllarda bir artış söz konusudur.
Özet (Çeviri)
Wheat is an indispensable basic food for human life. For this reason, world countries have to develop some strategies to secure their own country's citizens and economies in the field of wheat production and consumption. The implementation of appropriate policies has made its importance felt once again, especially during the epidemic period. In this study, evaluations were made on the production, export and import policies of wheat and wheat products with the available data. The examinations revealed that the demand for wheat and wheat products such as flour, pasta and biscuits has increased in Turkey and around the world, but there has been a decrease in wheat production in recent years. It has been observed that Turkey ranks first in wheat production, flour and pasta exports worldwide. There has been an increase in wheat imports in Turkey, especially in recent years.