XX.YY Anadolusunda Maturidilik
Al-Maturidiyya in the twentieth century of Anatolia
  1. Tez No: 758749
  2. Yazar: MUHAMMED ESAT KARABAĞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DOĞAN KAPLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Kelam, İslam Mezhepleri Tarihi, Maturidi, Maturidilik, Anadolu, Kalam, The History of Islamic Sects, Maturidi, Maturidism, Anatolia
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam Mezhepleri Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Ehli Sünnet Kelamının kurucularından Ebu Mansur el-Maturidi, İmam Azam Ebu Hanife'nin görüşlerini sistematik hale getirerek Kelam ilmine yeni bir boyut kazandırmıştır. Bu alanda birçok önemli eser telif eden Maturidi'nin savaşlar, yağmalar vb. sebeplerle yalnıza iki eseri günümüze ulaşabilmiştir. Uzun yıllar boyuna Ebu Mansur el-Maturidi, belirli sebeplerle ihmal edilmiştir. Fakat onun görüşleri etrafında şekillenen Maturidilik mezhebi bu ihmale rağmen özellikle Türkler arasında yaygınlık göstermiştir. Yok olan birçok mezhebe rağmen Maturidilik mezhebinin günümüze kadar ulaşmış olması Ebu Mansur el-Maturidi'nin önemini anlamamıza yardımcı olur. Ebu Mansur el-Maturidi ve onun görüşleri etrafında şekillenen Maturidilik 20. yüzyıla gelinceye kadar yeteri kadar ilgi odağı olmamasına rağmen 20. Yüzyılda özellikle de Anadolu'da öne çıkmaya başlamıştır. Bunda Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucu aklı ile zamanın ilim adamlarının payı büyük olmuştur. 20. Yüzyıl Anadolu'sunda Maturidiliğin öne plana çıkması bu çalışmanın konusunu oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
Abu Mansur al-Maturidi, one of the founders of Ahl as-Sunnah Kalam, systematized the views of Imam Azam Abu Hanifa and added a new dimension to the science of Kalam. Maturidi, who wrote many important works in this field, because of wars and other reasons, only two of his works have survived to the present day. For many years, Abu Mansur al-Maturidi was neglected for certain reasons. However, the Maturidi sect, which was shaped around his views, became widespread, especially among Turks, despite this neglect. The fact that the Maturidi sect has survived despite many extinct sects helps us to understand the importance of Abu Mansur al-Maturidi. Although the Maturidism which was shaped around Abu Mansur al-Maturidi and his views, was not the center of attention until the 20th century, it started to come to the fore in the 20th century, especially in Anatolia. The founding mind of the Republic of Turkey and the scientists of the time had a great share in this. The prominence of Maturidiness in 20th century Anatolia is the subject of this study.