Kadın kimliğinin dönüşümü ve siyasallaşması karşısında eril siyasetin söylemi: Siyasilerin Twitter paylaşımlarında kadın
The discourse of male politics against the transformation and politization of women's identity: Women in politicians' Twitter postings
- Tez No: 758792
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ERGİN ULUSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Toplumsal Cinsiyet, Ataerki, Feminizm, Eril Siyaset, Cinsel Ayrımcılık, Gender, Patriarchy, Feminism, Masculine Politics, Sexism
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Nuh Naci Yazgan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Kimlik kavramı süreklilik, aynılık, bir kişi ya da şeyin kendi gerçekliği, kişinin kim olduğu, kişiyi ötekilerden ayıran durumlar, nitelik ve özelliklerin bütünü başlıkları etrafında tanımlanabilen disiplinler arası bir kavramdır. Kimliğin bu dinamik özelliği onu hız ve değişim odaklı bir toplumsal yaşam düzeninde daha da önemli kılar. Kimlik kavramı siyasal açıdan ele alındığında da iktidar pratiklerinin ve politik alandaki söylemin en önemli biçimlendiricileri arasındadır. Bu çalışmada da araştırmanın odağında siyaset bilimi yer almış ve bu çerçevede çalışmanın konusu“eril siyaset”ve“kadın kimliği”kavramlarının etkileşimi ekseninde incelenmiştir. Çalışmanın temel problemi; eril hegemonyanın aracı olan cinsiyetçi dil ve söylem üzerinden siyasete yansımasının feminist ve ataerkil perspektiften incelenir olup olmadığıdır. Çalışmada eril siyasetin inşasıyla güçlenen ataerkil düzenin parametreleri incelenmiş ve bu bağlamda feminizmin kadın kimliği çıkışının eril siyaset üzerindeki yansımaları, eril siyasetin kadın ve kadın kimliğine yönelik söylemi açıklamaya çalışılmıştır. Çalışma, nitel bir araştırma olarak planlanmış ve veri kaynağı olarak araştırmanın gerçekleştirildiği tarihte %10 barajını aşmayı başaran beş siyasal partiden belirlenmiş kişilerin Twitter hesapları incelemeye alınmıştır. Bu noktada örneklemi oluşturan kişilerin seçilmesinde partideki önemleri, Twitter'daki takipçi sayıları ve Tweet sayıları dikkate alınmıştır. Toplanan veriler içerik analizinin yanı sıra tematik analize tabi tutulmuş, analizlerin gerçekleştirilmesinde Maxqda programı kullanılmıştır. Kod haritası çalışmaya dahil edilen tweetler doğrultusunda kişilerin ifadelerinde yoğun olarak belirlenen kod ise 81 tweet ile“şiddet ile mücadele”dir. Bu bağlamda Türkiye'de en çok gündeme gelen kadın sorunu 'kadına yönelik şiddettir'. Siyasette toplumun üzerinde yaşadığı gerçeklik üzerinden gerçekleştiği için çalışmamızın iki ana aksını oluşturan ataerkil ve feminist bakış açısı bu sorunu görmezden gelememiştir. Bu noktada kadına yönelik şiddetin iki farklı perspektif üzerinden dile yansıması incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The concept of identity is an interdisciplinary concept that can be defined around the titles of continuity, sameness, the reality of a person or thing, who the person is, the situations that separate the person from the others, the whole of qualities and characteristics. This dynamic feature of identity makes it even more important in a social life order focused on speed and change. When the concept of identity is considered from a political aspect, it is seen that it is among the most important formatives of power practices and discourse in the political field. In this study, political science was the focus of the research, and in this context, the subject of the study was examined in the axis of the interaction of the concepts of“masculine politics”and“female identity”. The main problem of the study; whether it is reflected in politics through sexist language and discourse, which is the tool of masculine hegemony, is examined from a feminist and patriarchal perspective. In the study, the parameters of the patriarchal order, which is strengthened by the construction of masculine politics, were examined and in this context, the reflections of feminism's emergence of female identity on masculine politics, and the discourse of masculine politics on women and women's identity were tried to be explained. The study was planned as a qualitative research and as a data source, the Twitter accounts of the five political parties that managed to exceed the 10% threshold at the time of the research were examined. At this point, their importance in the party, the number of followers on Twitter and the number of Tweets were taken into account in the selection of the people who formed the sample. The collected data were subjected to thematic analysis as well as content analysis and discourse analysis, and the Maxqda program was used in the analysis.