Classification of oils of Aktubinak area, Kazakistan
Kazakistan Aktubinak petrollerinin sınıflandırılması
- Tez No: 75886
- Danışmanlar: PROF. DR. AYHAN ERLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Petrol, Organik Jeokimya, Aktubinsk, Kazakistan vı, Oil, Organic Geochemistry, Aktubinsk, Kazakhistan IV
- Yıl: 1998
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
ÖZET KAZAKİSTAN AKTUBİNSK BÖLGESİ PETROLLERİNİN SINIFLANDIRILMASI Soyhan, Osman Yüksek Lisans, Jeoloji Mühedisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ayhan Erler Ağustos 1998, 65 Sayfa Bu çalışmanın amacı Kazakistan Aktubinsk bölgesinden alınan 9 adet petrol örneğinin sınıflandırılmasını yapmak ve bu petrollerin türediği kaynak kayalara ve bunların litolojilerine, içerdikleri organik madde tipine ve çökelme ortamlarına bir yaklaşımda bulunmaktır. Çalışılan petroller, API graviteleri 21.31-36.16 °A arasında değişen, hafif petrollerdir. Bu petroller kompozisyon olarak ağırlıklı bir şekilde doymuş hidrokarbonlar içermektedirler. Çalışılan petroller Grup I (Doğu Akjar-1, Doğu Akjar-101, Doğu Akjar-24, Güney Karatube-69, Kursay-101, Loktibay-34, Loktibay-36, Loktibay-37) ve Grup II (Kocasay-99) olmak üzere ikiye ayrılmışlardır. Petrollerin olgunlaşma seviyelerinin çalışma alanın Kuzeybatısı ve Güneydoğusu'na doğru arttığı bulunmuştur. Grup I petrolleri klastik litolojinin baskın olduğu, Grup II petrolü ise karbonat litolojinin baskın olduğu bir kaynak kayadan türemiştir. Bu petrollerin türediği organik maddenin tipi ise karışık organik madde olarak bulunmuştur.Bu petrolleri türeten kaynak kayanın çökelme ortamına da bir yaklaşımda bulunulmuş ve bunları türeten muhtemel kaynak kayaların oksijence zengin, kıyı yakını, haliç veya körfez ortamında çökelmiş bir kaynak kaya olabileceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT CLASSIFICATION OF OILS OF AKTUBINSK AREA, KAZAKHSTAN Soyhan, Osman M. S., Department of Geological Engineering Supervisor: Prof. Dr. Ayhan Erler August 1998, 65 Pages The nine oil samples, which are obtained from Aktubinsk area, Kazakhistan are classified to assess possible source rocks and their lithology, organic matter type and depositional environment. The oil groups of studied samples are all light oils, which have API values between 21.31-36.16 °A. Compositionally, they generally contain saturates in abundance. By using different geochemical techniques as thin layer chromatography, gas chromatography, gas chromatography-mass spectrometry, oils are grouped into two as Group I including East Akzhar-1, East Akzhar-1 01, East Akzhar-24, South Karatyube-69, Kursay-101, Loktibay-34, Loktibay-36, Loktibay-37 oils and Group II including Kocasay-99 oil. The maturity levels of these oils are found to increase towards northwest and southeast of the study area. Group I oils are found to be generated from a source rock with clastic dominant lithology, while Group II oil is found to be generated from a source 111rock with carbonate abundant lithology The organic matter type from which these oils are originated is predicted as a mixed type organic matter. The depositional enviromental conditions for the source rocks of these oils are also predicted and it is found that the possible source rocks for these oils are deposited in an oxygen rich; near-shore, estuary or bay environment.