Development of a CAD/CAM program for milling machines
Freze tezgahları için CAD/CAM programı geliştirme
  1. Tez No: 75887
  2. Yazar: OZAN BOZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER ANLAĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Unsur-tabanlı Tasarım, Bilgisayar Destekli Tasarım ve Üretim Entegrasyonu, Bilgisayar Destekli İşlem Planlama IV, Feature-based Design, CAD/CAM Integration, CAPP iii
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 143
Özet
ÖZ FREZE TEZGAHLARI İÇİN CAD/CAM PROGRAMI GELİŞTİRME Boz, Ozan Yüksek Lisans, Makina Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Ömer Anlağan Aralık 1998, 129 sayfa Bu çalışmadaki amaç, freze tezgahlan için bilgisayar destekli tasarım ve bilgisayar destekli üretim programı geliştirmek ve uygulamaktır. Bu program, kullanıcıların prizmatik parça tasarlamaları için bilgisayar destekli tasarım sistemi ile unsur-ile-tasarım ortamında çalışmalarım sağlamaktadır. Kullanıcıların teknolojik parametreleri de tanımlamaları desteklenmiştir. İşleme parçasının tüm imalat unsurları tanımlandıktan sonra, sistem bunların konumlarım, boyutlarım ve kesme parametrelerini yorumlar ve herbir unsur için işleme operasyonlarım çıkartır ve kesici takımları seçer ve daha sonra işleme planım çıkarır. Son olarak program, işlenmemiş parçayı işleyip son şekline getirmek için gerekli NC kodları otomatik olarak üretebilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DEVELOPMENT OF A CAD/CAM PROGRAM FOR MILLING MACHINES Boz, Ozan M.S., Department of Mechanical Engineering Supervisor : Prof. Dr. Ömer Anlağan December 1998, 129 pages The aim of the present study is to develop and implement a CAD/CAM program for milling machines which provides users with the opportunity to interact with the CAD system in a design-by-features environment to design prismatic parts. Users are further supported in defining technological parameters. After defining all features of a workpiece, the system interprets their positions, their dimensions and their manufacturing parameters and generates machining operations for each feature and selects cutting tools and then generates the process planning. Finally the program is capable of automatically producing the NC codes necessay to machine the part from blank material to final shape.