الثقافة الإسلامية في ضوء سورة البقرة
Bakara Süresi ışığında İslam kültürü konulu bir çalışma / Islamic culture in the light of Bakaraas objective study
- Tez No: 758876
- Danışmanlar: PROF. DR. SELAHATTİN SÖNMEZSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Kültür ،Özellikler ،Önemlilik ،Kültürel İlkeler ،Bakar Süresi, culture ،characteristics ،importance ،cultural pillars ،“Surat Al-Baqarah”
- Yıl: 2022
- Dil: Arapça
- Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 155
Özet
Bu çalışmada ،(Bakara Suresinin Işığında İslam Kültürü) konusu ele alınmaktadır. Kuranı kerimde İslam Kültüründen bahseden birçok süre mevcuttur ، ancak Bakara süresinin İslam kültürü ve onunla ilgili olan hükümleri daha çok içerdiğini görmekteyim. Zira Bakara süresi medeni bir süre olup Müslümanların ahkâmlarını belirtme ve yalnızca Yüce Allah'a iman etmek ve putlara inanmamaya aynı zamanda gaybe iman ،ölümden sonra dirilme ،cennet ،cehennem ، peygamberlere iman gibi temel ilkeleri içeren İslam akidesini açıklamak için nüzul olmuştur. Bunula beraber ،namaz ،oruç ،zekât ،hac ve her Müslümanın yapması veya vermesi gereken şeyler ،ne zaman yapılması gerektiği ve kime verilmesi gerektiği gibi ibadetleri de bu sürede yer almaktadır. Ayrıca ،kadının şeriatın gereği olan evlenme ،boşanma ،nişan ،hul' hükümleri ve bunların yerine geçen kelimeler ile mehir ،nafaka ve miktarı konusunda sahip olduğu her türlü hakkın şer'î ve evlenmek istediklerinde anlaşırlar. Allah bu hükümleri ancak merhamete ،şefkate ،iyi muameleye ،üremeye ve toplumun menfaatine olan diğer şeylere dayalı bir evlilik hayatı kurmak ve tesis etmek için kanunlaştırmıştır. Ancak aralarındaki uyumsuzluk ve evlilik hayatını tamamlamalarını zorlaştıran bir şey olursa ،boşanma en son çözümdür ve orta çözümdür bu da Allah'ın büyük hikmetidir. Bu hükümler Bakara Suresi'nde geçen şer'î hükümlerdir ve Allah'ın ،kocasına huzur ve güven veren kıldığı kadına davranışları ve muameleleri bakımından Müslümanların kültürünü yansıtmaktadır. Bu sürede bahsi geçen kültürler arasında ،gerek Allah ile melekleri arasında ، gerekse peygamberler ile inançta onlara karşı çıkanlar arasında diyalog ve içinde yer alan davranışlar yer almaktadır. Bu süre ،diyalog yöntemlerinin birçok şeklini gösterdi ve Kur'an-ı Kerim ،kavram ve fikirleri muhataplara iletme aracı olduğu için diyaloğa büyük önem verdi ve Kur'an-ı Kerim diyaloğun çeşitli şekilleriyle doludur. Ancak bu süre ،fikirleri ve gerçekleri kanıtlayan en önemli şekilleri içermektedir. Bu çalışma ،İslam kültürünün diğer kültürler arasındaki önemini göstermiştir. İslam kültürü ،İslam milletinin inşasında ve varlığının devamında büyük rolü olan ilahi ،meşru mirastır. Kültür konusu tüm toplumlarda önemli konulardan biridir ve insanların yeme içmeye ihtiyaçları olduğu kadar buna da ihtiyaçları vardır. Kültürsüz bir millet düşünülemez zira kültür ،Medeniyetlerinin ve ilerlemelerinin ve düşman güçler karşısındaki güçlerinin kaynağıdır. Kur'an-ı Kerim ،milletlerin geri kalmışlıklarından ve gerilemelerinden sonraki kültürlerinin temelidir. Diğer milletlerin kültürleri ise ،atalarından kalan mirastır ve çoğu ،tahrif edilmiş kitaplardan ya da başarmak için çıkarlarını ve bencilliklerini sürdürdükleri insan konularından gelmektedir. Yüce Allah Kuran-ı kerimde şöyle buyurur: (Onlara ،“Allah'ın indirdiğine uyun”denildiğinde ،“Hayır ،atalarımızdan gördüğümüze uyarız”dediler. Ya atalarının aklı bir şeye ermemiş ،doğru yolu bulamamışlarsa) 2/170. İslam kültürü kapsayıcılık ،esneklik ،denge ve pozitiflik ile karakterizedir. Böylece harika bir sağlıklı kültürün ilerlemesi için tüm malzemeleri içerir. İslam kültürü ،birçok gerekli ve önemli bileşenden yoksun olan diğer kültürler gibi değildir.
Özet (Çeviri)
The study focused on evaluating the statement of the concept of Islamic culture in the light of“Surat Al-Baqarah”. There are many surahs and verses that talk about the culture of Muslims. However ،I found that“Surat Al-Baqarah”contained most of the rulings and cultures. This is because this“Surat Al-Baqarah”was revealed to establish the Islamic culture in the hearts of Muslims and their dealings;“Surat Al-Baqarah”a is civil Sura ،and this Surah was revealed to determine the rulings of Muslims ،and this Surah clarifies the Islamic belief . The study also focused on belief in Allah alone and the rejection of idolatry and backwardness ،belief in the unseen and revival after death ،and what awaits the people of reckoning or eternal bliss ،and belief in the prophets and messengers and what they brought from Allah Almighty ،and this“Surat Al-Baqarah”included their worship: Such as prayer ،fasting ،zakat ،pilgrimage ،and what every Muslim must perform or give ،and the times of its performance ،and who must give it ،all of these provisions are mentioned in“Surat Al-Baqarah .”It also emphasized on clarifying the rulings of women such as marriage ، divorce ،engagement ،separating' ،and the words that take their place ،and every right she has of dowry and maintenance and its amount ،they are obligatory according to the obligation of Sharia and they are agreed upon when wanting to marry ،Allah only legislated these rulings to establish and establish the marital life that we adopted on mercy ،Affection ،good treatment ،procreation of offspring and other things that are in the interest of society. If there is a difference and discord between them and discord ،which is what makes it difficult for them to complete married life ،divorce is considered the last solution ،and it is the last solution ،which is the middle matter and the great wisdom of God ،these rulings are legal rulings contained in“Surat Al-Baqarah”،and it reflects the culture of Muslims in terms of looking at their behavior and their treatment of the woman whom Allah have made serene and reassuring for the husband. Among the cultures mentioned in this“Surat Al-Baqarah”is dialogue ،and the behaviors that take place in it ،whether the dialogue is between Allah and his angels ،or between the prophets and those who oppose them in belief. The concept and ideas to the interlocutor ،and the Holy Qur'an contains many images of dialogue ،but“Surat Al-Baqarah”included the most important images in proving ideas and facts. This study resulted in the importance of Islamic culture among other cultures ، as Islamic culture is the divine legal inheritance ،which had a great role in building the Islamic nation ،consolidating its greatness ،maintaining its authority ،and continuing its survival and giving. The issue of culture is considered one of the important issues in all societies ،and the people's need for it is the same as their need for food and drink ،as no nation can be imagined without culture. It is a source of their civilization and progress ،and their strength against hostile forces ،and that the Noble Qur'an is the basis for the cultures of nations after their backwardness and decline. As for other cultures ،their culture is inherited from parents and grandparents. Allah Almighty said: (And when He said to them ،“Follow what Allah has sent down،”they say ،“Rather ،we follow what we found our fathers who were the first، ”[“Surat Al-Baqarah”: 2/170 [. Most of their cultures are from distorted books ،or from human subjects that they follow their whims ،interests and selfishness in achieving. Islamic culture is characterized by inclusiveness ،flexibility ،balance ،and positivity; so that it contains all the ingredients; To promote a healthy and wonderful culture ،Islamic culture is not like other cultures ،which lacks many necessary and important components.