Tavuklarda vankomisin dirençli enterokokların ve dirençle ilişkili genlerin dağılımının araştırılması
Investigation of vancomycin-resistant enterococci and thedistribution of the genes associated with resistance in chickens
  1. Tez No: 758932
  2. Yazar: HALUK ÇEPOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEYYAL AK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Tavuk, Vankomisin Direnci, PCR, Dışkı, Enterococcus Spp, Chicken, Vancomycin resistance, PCR, faeces
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mikrobiyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
ÇEPOĞLU, H. (2016). Tavuklarda Vankomisin Dirençli Enterokokların ve Dirençle İlişkili Genlerin Dağılımının Araştırılması.İstanbul Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Mikrobiyoloji AbD. Doktora Tezi. İstanbul. Bu çalışmada, tavuklarda vankomisin dirençli enterokokların saptanması ve kodlayan direnç genlerinin belirlenmesi amaçlandı. İstanbul ve Balıkesir illerinin merkez ve çevre ilçelerinde belirlenen 12 yumurtacı ve 6 broyler tavuk kümesinden Kasım 2012 – Mayıs 2013 tarihleri arasında 300 tavuk dışkısı (dışkılı altlık ve kloakal sıvap) toplandı. Bu örneklerin 220'si yumurtacı tavuklara ait kloakal sıvap, 80'i broylerlere ait dışkılı altlık örnekleriydi. Alınan örnekler Enterococcosel sıvı besiyeri ve agarda kültüre edildi, elde edilen 107 adet şüpheli izolatın PCR ile cins düzeyinde identifikasyonları yapıldı. Enterococcus spp. izolatlarının (n=98) fenotipik vankomisin dirençlerini belirlemek için vankomisin (30µg) diski ile disk diffüzyon testi yapıldı. Dirençli ve orta duyarlı çıkan izolatların (n=97) vankomisin Minimum İnhibisyon Konsantrasyon (MİK) değerleri belirlendi; 5'i dirençli (MİK≥ 64 µg/ml), 83'ü orta duyarlı (MİK=8-16 µg/ml) ve 9'u duyarlı ( MİK≤4 µg/ml) olarak bulundu. Vankomisin MİK sonucuna göre dirençli ve orta duyarlı çıkan izolatların (n=88), teikoplanin MİK değerleri belirlendi; 2'si dirençli (MİK≥32 µg/ml) ve 86'sı duyarlı (MİK≤8µg/ml) olarak bulundu. Fenotipik olarak vankomisine dirençli ve orta duyarlı olduğu belirlenen enterokok izolatlarının, PCR ile vankomisinle ilişkili direnç genleri ve tür düzeyinde identifikasyonları yapıldı. PCR sonucunda izolatların 5'inin vanA taşıyan E. faecium, 29'unun vanC1 taşıyan E. gallinarum, 54'ünün vanC2/3 taşıyan E. casseliflavus olduğu saptandı. Sonuç olarak incelenen 300 örnekten %1,67 oranında vanA (E. faecium), %9,67 vanC1 (E. gallinarum) ve %18 vanC2/3 (E. casseliflavus) vankomisin dirençli enterokok (VRE) saptandı.
Özet (Çeviri)
Cepoglu, H. (2016). Investigation of vancomycin-resistant enterococci and the distribution of the genes associated with resistance in chickens. Istanbul University, Institute of Health Science, Microbiology Department. Phd Dissertation. Istanbul. The aim of this study is detection of vancomycin-resistant enterococci and of encoding resistance genes in chicken. Three hundred chicken droppings (stools of the litter and cloacal swabs) were collected from 12 layer and 6 broiler farms, determined in center and districts of Istanbul and Balıkesir province, between November 2012 and May 2013. Among these samples 80 of them were litter samples mixed with feces from broilers and 220 were cloacal swabs from laying chickens. The samples were cultured in Enterococcosel broth and on Enterococcosel agar (supplemented with 6 µl/ml vancomycin hydrochloride) and species identification of 107 isolates were performed by PCR. Disk diffusion test with vancomycine disk (30µg) was performed to determine phenotypic vancomycin resistance of Enterococcus spp. isolates (n=98). Vancomycin minimum inhibitory concentration (MIC) values of resistant and intermediate resistant isolates (n=97) were determined; 5 of them were found resistant (MIC≥64 mg / ml), 83 of them intermediate resistant (MIC = 8-16 mg / ml) and while 9 of them sensitive (MIC≤4 mg / ml). Teicoplanin MIC values of vancomycin resistant and intermediate resistant isolates (n=88) were examined; two of them found resistant while (MIC≥32 mg / ml) and 86 sensitive (MIC≤8μg / ml). PCR for related species identification vancomycin resistance genes and were performed to all phenotypically vancomycin resistant and intermediate resistant isolates. As a result of PCR, isolates were identified as vanA carrying E. faecium (n=5), vanC1 carrying E. gallinarum (n=29) and vanC2/3 carrying E. casseliflavus (n=54). Finally, out of the 300 samples, 1.67% vanA (E.faecium), 9.67% vanC1 (E. gallinarum) and 18% vanC2/3 (E. casseliflavus) vancomycin resistant enterococci (VRE) were determined.