Impact of corporate social responsibility on perceived customer value and the influence of perceived customer value on brand equity
Kurumsal sosyal sorumluluğun algılanan müşteri değeri üzerine etkisi ve algılanan müşteri değerinin marka denkliğine etkisi
  1. Tez No: 758931
  2. Yazar: CANSU ÖZCAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET TEVFİK YOLDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: KSS, marka denkliği, algılanan müşteri değeri, algılanan duygusal değer, marka farkındalığı, CSR, brand equity, perceived customer value, perceived emotional value, brand awareness
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 177
Özet
Günümüzde, kurumsal sosyal sorumluluk (KSS) uygulamalarının etkisi akademisyenler ve profesyoneller arasında hararetli bir şekilde tartışılmaktadır. Toplumun ve dünyanın giderek daha fazla muzdarip olduğu sosyal ve çevresel sorunlar göz önüne alındığında, bu tartışmalar yakın zamanda sona erecek gibi görünmemektedir. Gelecek nesillere daha iyi bir dünya bırakabilmek için davranışlarını ve tüketim alışkanlıklarını değiştiren insan sayısı gün geçtikçe artmakta ve oldukça büyük kaynaklara sahip şirketler de sorumluluk almaya ve güçlerini toplumun ve tüm dünyanın yararına kullanmak için inisiyatif almaya çağrılmaktadır. Bu nedenle birçok şirket sürdürülebilirlik faaliyetleri vasıtasıyla müşterilerinin kalbini kazanmaya çalışmakta ve yarattıkları sosyal, duygusal ve fonksiyonel algıların sonuçları sayesinde büyük avantajlar elde etmektedirler. Söz konusu çabalar müşterilerin gözünde ilgili markanın değerini artırmaktadır. Müşterilerin algıladığı bu değere pazarlama literatüründe“marka denkliği”adı verilmektedir. Bu çalışma, KSS'nin algılanan müşteri değeri üzerindeki etkisine ve algılanan müşteri değerinin marka değerini nasıl etkilediğine ışık tutmaya çalışmaktadır. Önerilen modeli bilimsel olarak test etmek için Türkiye'deki IKEA müşterileri arasında bir anket çalışması yapılmış ve sonuçlar IBM SPSS Statistics 25.0 sürümü kullanılarak analiz edilmiştir. Genel sonuçlar hem normatif KSS hem de hayırsever KSS'nin algılanan fiyatı olumlu etkilediğini göstermektedir. Sonuçlar aynı zamanda, algılanan fiyatın şirketlerin marka sadakatini artırmasına da yardımcı olabileceğini göstermektedir. Ek olarak, sonuçlar normatif KSS'nin algılanan duygusal değer üzerinde olumlu bir etkisi olduğunu ve hayırsever KSS'nin de şirketlerin algılanan sosyal değeri geliştirmesine yardımcı olabileceğini göstermektedir. Ayrıca, algılanan sosyal değerin, araştırma modelinde göreceli olarak az bir etkisi olmasına rağmen, marka sadakatini ve marka bilgisini bir dereceye kadar iyileştirebileceği söylenebilir. Son olarak, algılanan duygusal değerin marka bilgisi üzerinde önemli bir pozitif etkisi olduğu gözlemlenmiştir. Ayrıca algılanan duygusal değerin marka sadakati üzerinde de olumlu bir etkisi vardır. Bu çalışma birtakım kısıtlamalar içermektedir. Araştırmanın en önemli kısıtlamalarından biri katılımcılardan veri toplamak için kullanılan yöntemin türüdür. Anket çalışmasında kullanılan kesitsel yöntem, çalışmanın zaman içinde KSS uygulamaları nedeniyle müşteri algılarındaki değişiklikleri ve bu olası değişikliklerin marka değeri üzerindeki etkisini gözlemlemesini engellemektedir. Ayrıca, modelin açıklayıcı gücü modeldeki bazı değişkenler baz alındığında göreceli olarak düşüktür. Bu sebeple özellikle KSS ile ilgili (örn. çevresel KSS, ekonomik KSS) diğer değişkenlerin araştırıma modeline eklenmesine hâlâ ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Currently, the impact of corporate social responsibility (CSR) practices is being hotly debated among academics and professionals, and given the social and environmental problems that society and the world are increasingly suffering, these debates do not seem to be ending anytime soon. A growing number of people are changing their behaviours and consumption habits to leave a better planet for future generations, and they expect more than ever from the brands they buy. Companies with large resources are therefore called upon to take responsibility and take initiatives to use their power for the good of society and the world as a whole. It is therefore not surprising that many companies are currently implementing CSR initiatives in order to win the hearts of their customers and thus create and maintain a positive perception on an emotional, social and functional level. As a result, they benefit from many desired business outcomes, such as improved brand value in the eyes of customers, or in other words, brand equity. This study attempts to shed light on the impact of CSR on perceived customer value, and how perceived customer value in turn influences brand equity. To empirically test the proposed model, a questionnaire survey was conducted among IKEA customers in Turkey and the results were analyzed using IBM SPSS Statistics version 25.0. The overall results show that both normative CSR and philanthropic CSR positively influence perceived price. At the same time, they show that perceived price can help companies increase brand loyalty. In addition, the results show that normative CSR has a positive impact on perceived emotional value, while philanthropic CSR can help companies improve perceived social value. And although perceived social value has very little influence in the model, it can still improve brand loyalty and brand knowledge to some extent. Finally, perceived emotional value has a significant positive impact on brand knowledge. It also has a positive effect on brand loyalty. This thesis is not without limitations. One of the most important limitations of the study is in the following. First, the type of method used to collect data from the respondents is a cross-sectional method. The cross-sectional method prevents the study from observing changes in customer perceptions due to CSR practices over time and the impact of these potential changes on brand equity. Second, the explanatory power of the model is relatively low. For this reason, other variables need to be added to the research model, especially in the context of CSR (e.g., environmental CSR, economic CSR).