Run together: Exploring the relationship between motivation and social interaction features of activity-tracking apps
Birlikte koşu: Mobil aktivite takip uygulamalarındaki sosyal etkileşim özellikleri ve motivasyon arasındaki ilişkiyi keşfetmek
- Tez No: 758939
- Danışmanlar: PROF. DR. BAHAR ŞENER PEDGLEY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri Ürünleri Tasarımı, Industrial Design
- Anahtar Kelimeler: Sosyal etkileşim, mobil uygulama tasarımı, kullanıcı motivasyonu, fiziksel aktivite
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Ürünleri Tasarımı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 210
Özet
Fiziksel aktivite yapmanın insanların vücut ve mental sağlığı ve aynı zamanda genel iyi oluşları üzerinde faydaları var. Fiziksel aktivitelere katılım ve aktivite performansı, insanların motivasyonu ile büyük ölçüde ilişkili. Mobil aktivite takip uygulamaları, birçok farklı aktivitede kullanıcıların motivasyonunu ve katılımını artırmak için birtakım özellikler sunuyor. Bu özelliklere kullanıcıların sosyal etkileşimini artırmalarını sağlayanlar da dahil. Bu aktivitelerden biri de koşmak. İnsanların koşmak için herhangi bir özel ekipman, mekan ya da partnere ihtiyaçları yok. Bu araştırmada, aktivite takip uygulamalarında sunulan sosyal etkileşim özellikleri ile koşucuların motivasyonu arasındaki ilişki incelendi. Sosyal etkileşim sağlayan özellikler, üç popüler aktivite takip uygulaması incelenerek belirlendi. İlk aşamada 120 koşucudan çevrimiçi bir anket yoluyla ilgili veriler toplandı. Sonuçlar, uygulamalardaki sosyal etkileşim özelliklerinin koşucuların motivasyonu üzerinde olumlu bir etkiye sahip olduğunu gösteriyor. Ayrıca, koşucuları sosyal etkileşim özellikleri aracılığıyla koşmaya ve başkalarıyla etkileşime girmeye motive eden nedenleri incelemek için birebir röportajlar yapıldı. Bu sırada, sosyal etkileşim özelliklerinde koşucuların deneyimlerini etkileyen faktörler de incelendi. Çalışmanın çıktıları, gelecekteki araştırmacılar ve tasarımcılar için öneriler olarak sunuldu. Bu bulgular kullanılarak, aktivite takip uygulamalarının tasarımı koşucuların motivasyonunu ve genel deneyimini en üst düzeye çıkarmak için yeniden gözden geçirilebilir.
Özet (Çeviri)
Physical activities are beneficial for physical and mental health and overall wellbeing. Physical activity engagement and performance are strongly linked with motivation. Mobile activity-tracking apps target various physical activities and provide features, including social interaction, to increase users' motivation and engagement. Among these, running is one of the activities that does not require any special equipment, facility, or partner. This research aimed to understand the relationship between the activity-tracking apps' social interaction features and runners' motivation. The features providing social interaction were identified from three popular mobile activity-tracking apps. Relevant data were collected from 120 runners through an online survey. The findings show that the social interaction features of apps positively influence runners' motivation. Moreover, one-to-one interviews were conducted to examine the causes motivating runners to run and interact with others through social interaction features. In addition, factors affecting runners' experience with social interaction features were also examined. The findings of the study are presented as recommendations for future researchers and designers. Using these findings, the design of activity-tracking apps can be revisited to maximize runners' motivation and overall experience.