The effects of oil and non-oil sectors on economic growth in Nigeria (1981–2023)
Nijerya'da petrol ve petrol dışı sektörlerin ekonomik büyüme üzerindeki etkileri (1981–2023)
  1. Tez No: 944715
  2. Yazar: TOMİ JOSHUA ADELEYE
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ IFEDOLAPO OLABİSİ OLANIPEKUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  6. Anahtar Kelimeler: Petrol Geliri, Petrol Dışı Gelir, Ekonomik Büyüme, Döviz Kuru, Sermaye Yatırımı, ARDL, Nijerya, Çeşitlendirme, ARDL, oil revenue, non-oil revenue, economic growth, cointegration, Nigeria, fiscal diversification
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ekonomi Finans Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Hükümet gelirinin yapısı ve petrol ile petrol dışı sektörler arasındaki denge, özellikle Nijerya gibi petrol bağımlı ülkelerde ekonomik büyüme için kritik faktörler olarak yaygın olarak kabul edilmektedir. Bu çalışma, petrol gelirinin, petrol dışı gelirin, döviz kurunun ve sermaye yatırımının Nijerya'nın reel ekonomik büyümesi üzerindeki hem uzun vadeli hem de kısa vadeli etkilerini inceler ve ayrıca petrol gelirinin petrol dışı sektör performansı üzerindeki etkisini araştırır. 1981'den 2023'e kadar olan yıllık verileri kullanan ve Otoregresif Dağıtılmış Gecikme (ARDL) metodolojisini kullanan analiz, petrol dışı gelirin uzun vadede reel GSYİH üzerinde istatistiksel olarak anlamlı pozitif etkiye sahip tek değişken olduğunu bulmuştur: petrol dışı gelirde %1'lik bir artış, GSYİH'de %0,53'lük bir artışla ilişkilidir. Petrol geliri, döviz kuru ve sermaye yatırımı, genel ekonomik büyüme üzerinde önemli uzun vadeli etkiler göstermez. Ancak hem petrol geliri hem de döviz kuru, petrol dışı sektör gelişimi üzerinde önemli pozitif uzun vadeli etkiler göstermektedir. Tüm değişkenlerdeki kısa vadeli etkiler büyük ölçüde önemsizdir. Bu bulgular, Nijerya'nın ekonomik çeşitliliği yoğunlaştırması, petrol dışı gelir kaynaklarını desteklemesi ve sürdürülebilir ve kapsayıcı büyümeyi sağlamak için petrol yönetimi ve döviz kuru istikrarı etrafındaki politikaları iyileştirmesi gerektiğinin altını çizmektedir.
Özet (Çeviri)
This study examines the long-run and short-run dynamics between oil revenue, non-oil revenue, exchange rate, and capital investment in relation to Nigeria's economic growth and the performance of its non-oil sector from 1981 to 2023. Employing the Autoregressive Distributed Lag (ARDL) framework, the analysis is based on two models: Model 1 focuses on the impact of these variables on real gross domestic product (RGDP), while Model 2 investigates their influence on non-oil revenue (NONOIL). The ARDL bounds testing procedure confirms the existence of a long-run cointegrating relationship in both models, indicating that the variables move together over time and converge toward equilibrium despite short-term fluctuations. In Model 1, the results show that non-oil revenue is the only variable with a significant and positive long-run effect on economic growth, while oil revenue, exchange rate, and capital formation are not statistically significant. In Model 2, oil revenue exhibits a significant positive long-run effect on non-oil revenue, suggesting that, when strategically managed, oil income can support the development of Nigeria's non-oil sector. Short-run coefficients in both models are mostly insignificant, but the error correction terms are negative and significant, further confirming stable long-run adjustment dynamics. These findings shows the necessity of transitioning from oil dependence toward a diversified fiscal structure. Policymakers are encouraged to invest oil windfalls into productive sectors and strengthen non-oil revenue institutions, as long-run growth is more effectively supported through a broadened revenue base. The confirmation of long-run equilibrium relationships reinforces the importance of sustainable and consistent economic policy interventions.