The Interference events on the telecommunication and spalling lines caused by 25Kv-50Hz catenary system and the measures aganist interference
25 Kv-50 Hz'de katener hattının, telekomünikasyon ve sinyal hatlarında neden olduğu interferens olayları ve interferensi önleme yöntemleri
  1. Tez No: 75895
  2. Yazar: TÜMAN AYDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MİRZAHAN HIZAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Katener Sistemi, Sinyalizasyon Hattı vı, Catenary system, signalling line IV
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
öz 25 kV-50 HZ'DE KATENER HATTININ, TELEKOMÜNİKASYON VE SİNYAL HATLARINDA NEDEN OLDUĞU İNTERFERENS OLAYLARI VE İNTERFERENSİ ÖNLEME YÖNTEMLERİ Tuman AYDEMİR Yüksek Lisans. Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi : ProfDr. Mirzahan HIZAL Temmuz 1998. 101 savfa Bu çalışmada, yüksek voltaj güç kaynak sisteminin telekomünikasyon ve sinyalizasyon hatlarında sebep olduğu elektrostatik ve elektromagnetic interferons araştırılmıştır. TCDD hatlarında pratik ölçümler yapılmıştır ve indüklenen voltajın mevcut parametrelerle değişimi teorik sonuçlarla karşılaştınlmıştır. Buna ilaveten B.T.(Booster Trafosu) ve A.T.(Ototrafo) için geliştirilen bir simülasyon programının sonuçları sunulmuştur. Elde edilen sonuçlar aynı zamanda uluslararası standart değerlerle karşılaştınlmıştır. Telekomünikasyon ve sinyalizasyon hatlarındaki elektromagnetik indüksiyon hesabında hattın raya göre pozisyonu, toprak direnci ve hat uzunluğu gözönüne alınmıştır. En kötü durum parametleleri için hesaplamalar yapılmıştır. Herhangi bir önlem alınmadığı takdirde: Türkiye'de 25W-50 Hz katener hattının sinyalizasyon ve telekomünikasyon hatlarında oluşturduğu interferens uluslararası standart değerleri aşmaktadır. İnterferens seviyesinin hattın pozisyonuna, hattın uzunluğuna, cer akımına ve toprak direncine önemli ölçüde bağımlı olduğu görülmüştür.İnteıferens. ekranlamayla ve kablonun iyi topraklanmasıyla. hat uzunluğunun ve karşılıklı indüktansın düşük tutulmasıyla, fiber optik kablo ve B.T. ve A.T. kullanmakla önemli derecede azalmaktadır
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE INTERFERENCE EVENTS ON THE TELECOMMUNICATION AND SIGNALLING LINES CAUSED BY 25 KV-50 HZ CATENARY SYSTEM AND THE MEASURES AGAINST INTERFERENCE AYDEMİR. Tuman M.Sc. Electrical and Electronics Engineering Department Supervisor: ProfDr.Mirzahan HIZAL July 1998, 101 pages In this study, the electrostatic and electromagnetic interference in the signalling and telecommunication lines caused by the high voltage power supply system was investigated. The practical measurements in the TCDD lines were made and the variations of induced voltages with existing parameters were compared with the theoretical results. In addition, the results of a simulation program which was developed for B.T.(Booster Transformer) and A.T. (Autotransformer) systems were presented. The results obtained were also compared with C.C.I.T.T.(The International Consultative Committe on Telephones and Telecommunication)'s values. In the calculation of the electromagnetic induction in the telecommunication and signalling lines, the relative position of the line with the rails, the earth resistance and the line length were considered. The calculations were made assuming the worst case parameters. In the event of taking no preventive measures, it was observed that the interference caused by the Turkish 25 kV-50 Hz catenary system in the signalling and telecommunication lines exceeds the international limiting values. It was shown that the interference levels are strongly dependent on the line position, length of line, traction current and soil resistivity. iiiIt was suggested that the interference level shall be substantially reduced by screening and properly earthing the cable, keeping the line length and the mutual inductance small and using the fiber optic cables and the B.T. and A.T. systems.