Osmanlı'dan günümüze Sivas Belediyesi
Sivas Municipality Ottoman times to today
- Tez No: 280734
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER DEMİREL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Tarih, Public Administration, History
- Anahtar Kelimeler: Osmanlı, Taşra, Sivas, Belediye, Ottoman Empire, the provincial, Sivas, the Municipal
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yakınçağ Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 203
Özet
Osmanlı döneminde Eyalet-i Rum olarak adlandırılan önemli bir eyaletin Paşa Sancağı durumunda olan Sivas, Kurtuluş Savaşı yıllarında ülke genelinde düzenlenen ulusal tek kongrenin ev sahibi olmasından dolayı Cumhuriyet'in temellerinin atıldığı şehir olarak tarihe adını yazdırmıştır. Bu itibarla konumu ve barındırdığı tarih bakımından hakkında birçok araştırma yapılan en önemli Anadolu şehirlerden biridir. Sivas'ın tarihi incelenirken yönetim yapısının değerlendirilmesi taşradan Osmanlı geneline bir bakış sergilenmesi açısından önem arz etmektedir. Osmanlı Taşra Teşkilatı içerisinde Sivas'ın yerel yönetimi ve görevlileri bu çalışmanın temel konusunu oluşturmaktadır.Osmanlı'nın başkenti olan İstanbul'da tesis edildikten sonra taşradaki tüm şehirlerde uygulanmasına karar verilen belediye teşkilatının Sivas'ta kuruluşu, zaman içerisinde gelişim ve değişimi bu çalışmanın ana hatlarını oluşturmaktadır. Ayrıca görev yapan tüm belediye başkanlarının özgeçmişleri ve görev süreleri içerisindeki faaliyetleri çalışmanın bir diğer aşamasını teşkil etmektedir. Konu itibariyle daha önce bazı başkanların hayatları ve dönemlerini içeren araştırmalar yapıldıysa da tamamının incelendiği bir kaynak bulunmamaktadır. Bu suretle günümüze kadar geçen süreçte Sivas Belediyesi'nin tarihi seyri ve görev yapan Belediye Başkanları'nın hayatları ile faaliyetleri incelenmiş ve bugüne kadar herhangi bir bilginin bulunmadığı bazı noktalar aydınlatılmaya çalışılmıştır.Araştırma sırasında Sivas Vilayet Salnameleri, Osmanlı ve Cumhuriyet Dönemi arşiv belgeleri, yerel süreli yayınlardan dergi ve eski gazeteler, Sivas Belediyesi Faaliyet Raporları, ikinci elden kaynak grubunu oluşturan araştırma-inceleme eserleri, sözlü kaynak grubunu teşkil eden özel röportajlar, kişisel arşivler gibi geniş bir yelpazede kaynağa ulaşılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Ottoman period,“State-i Rum”is an important state called“Pasha Flag”which is the case in Sivas, during the War of Independence the only national conference held across the country were laid the foundations of the republic because of the host city in history as the name of the date. In this respect, a lot of research about the terms of the location and history hosted by one of the most important cities in Anatolia. Examining the history of the Ottoman provinces of Sivas overall assessment of the management structure of the exhibition is important for an overview.“Ottoman Provincial Organization”in the local management and staff of this study constitute the subject of Sivas.After the Ottoman capital of Istanbul, which was established in all provincial cities, the municipal organization decided to implement in Sivas, organization, development and change over time form the basis of this study. In addition, CVs and terms of office of mayors who served in the activities of all other phases of the study represents. As the subject of some earlier periods of their lives and that presidents of all the studies that examined the resource has been made. In this way, to the present course of history in the process of Sivas Municipality and the Municipal Heads of working with the lives of the activities examined, and the absence of any information so far tried to be illuminated in some spots.During the research,“Sivas Province Salnameleri”, Ottoman and Republic Period archive documents, publications, magazines and old newspapers, local periodicals, Sivas Municipality Annual Reports, research and review the works that make up a group of second-hand source, exclusive interviews with oral sources, which constitute a group, such as the wide range of personal archives tried to reach a range of sources.