Türkçede temel frekansın (F0) değiştirilmesi ile yapılan ses gizlemenin formant değerler üzerine etkisi
The effect of disguise of the fundamental frequency of voice (F0) on other formant frequencies in turkish
- Tez No: 758986
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞE ZEYNEP AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Adli Tıp, Dilbilim, Forensic Medicine, Linguistics
- Anahtar Kelimeler: Adli Dilbilim, Adli Ses İnceleme, Ses Değiştirme, Formant Analizi, Forensic Linguistics, Forensic Voice Analysis, Voice Disguise, Formant Analysis
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Adli Bilimler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 156
Özet
Konuşucular tarafından kimliklerini gizlemek için sesletim esnasında bilinçli şekilde değiştirilmeye çalışılan sesler, gün geçtikçe artan bir biçimde adli incelemelere konu olmaktadır. Ses değiştirme farklı yöntemlerle yapılabilmekle birlikte en basit yöntemlerden biri temel frekansın değiştirilmesi yani sesi pesleştirip/tizleştirmektir. 15 kadın ve 15 erkek konuşucunun normal ve değiştirilerek sesletilmiş kayıtlarının F0, F1, F2, F3 ve F4 parametrelerinin değerlendirildiği bu çalışma ile gizlenmiş sesleri tespit etmeye yardımcı olmak için, hangi akustik özelliklerin değiştiğini hangilerinin tutarlı kaldığını bulmak amaçlanmıştır. Ses değiştirmeden etkilenen özellikler için amaç, bu değişikliklerin sistematik olup olmadığının, yani belirli bir değiştirme koşulu için her zaman aynı değişimin ortaya çıkıp çıkmadığının tespit edilmesidir. Çalışmanın sonunda elde edilen sonuçların, inceleme uzmanlarına adli ve idari incelemelerde kolaylık sağlayacağı değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Voices, which are deliberately tried to be changed during the speech in order to hide their identities by the speakers, are increasingly being the subject of forensic investigations. Although voice disguise can be done in different ways, one of the simplest method is to change the fundamental frequency, that is, to make the sound low pitch or high pitch. In this study, in which F0, F1, F2, F3 and F4 parameters of normal and disguised recordings of 15 female and 15 male speakers were evaluated, it was aimed to find out which acoustic properties changed and which remained consistent in order to help detect disguised voices. For features affected by voice disguise, the goal is to determine whether these changes are systematic, whether the same change always occurs for a given change condition. It has been evaluated that the results obtained at the end of the study will provide convenience to the experts in judicial and administrative investigations.