The Space debris: İnitial evaluation and status report
Uzay kirlenmesi: Başlangıç değerleri ve durum raporu
  1. Tez No: 75909
  2. Yazar: SEÇİL AKDAĞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALİL KIRBIYIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Orbital objects, Hypervelocity impact, Risk analysis, Space Debris modeling, Mitigation techniques, TURKSAT
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 195
Özet
'Uzay Kirliliği (atıkları)' Yer"in yakın çevresinde oluşan kirlilik problemidir. Bu bölge, büyüklükleri değişen çok küçük, doğal ve yapay (insan yapımı) parçalar içermektedir. Yer etrafındaki meteorların ve uydu enkazlarının, aktif uydular ve uzay istasyonları için (yüksek hızlı parçacık etkileri vs.) büyük tehdit oluşturduğu bilinmektedir. Uzay teknolojisi bütün ulusların bilimsel, toplumsal ve çevresel etkinlikleri için gereklidir. Fakat uzay çalışmalarının hiçbir değişiklik yapılmadan sürmesi halinde, Yerin yakın çevresindeki bazı bölgelerde yoğun kirlilik oluşacağı açıktır.Bu tezde, problem ile ilgili olarak yapılmış ve halen yapılmakta olan çalışmalar incelenmiştir, öncelikle, 'uzay kirliliği (atıkları)' tanımı yapılmış ve konu hakkındaki uluslararası çalışmalardan (NASA, ESA, RSA, JSA diğer organizasyonlar ve üniversiteler) bahsedilmiştir. Uzay kirliliği ölçümleri ve yüksek hızlı parçacık analizleri yapılan modelleme çalışmaları için çok önemlidir. Bu ve diğer veriler kullanılarak uzun ve kısa dönemli modeller geliştirilmiştir. Uzay atıklarının son durumunu izlemek, ölçmek ve katalog oluşturmak için hem radarlar hem de teleskoplar kullanılmaktadır. Bu amaçla gözlem teknikleri üzerinde durulmuştur. Uzay kirliliği ve atıkları ile ilgili çalışmalar uzun süreli uzay görevleri için farklı yörüngelerdeki risk analizi çalışmalarını da içermektedir. Risk analizleri ve riski azaltma teknikleri çeşitli ulusal ve ulusal olmayan kuruluşlarca sürdürülmektedir. Bunlarla ilgili durum bilgileri ayrıntılı olarak verilmiştir. Son olarak uzaydaki ilk Türk uydu sistemi olan TÜRKSAT incelenmiş ve ilgili güncel bilgiler derlenerek burada sunulmuştur. TÜRKSAT projesinin yeni uydu atımlarıyla sürmesi planları devam etmektedir. Anahtar kelimeler Yörüngesel cisimler, Yüksek hızlı etkileşim, Risk analizi, Modelleme, Azaltma teknikleri, TÜRKSAT.
Özet (Çeviri)
'Space Debris' is a near-Earth environmental problem. Near- earth space contains natural and man-made particles ranging from submicron to cm sized objects. It is known that the growth of the near-Earth orbital debris environment (which include meteoroids) present hypervelocity impact threats to spacecraft and space stations. Space technology is vital to do the scientific, commercial and environmental interests of all space-faring nations. It is obvious that without changes in the way space missions are performed, some regions of near-Earth space will become over cluttered by debris in the future.In this thesis, past and current efforts in space debris field are described. First,“space debris”is defined and then it is given the international studies (studies by NASA, ESA, RSA, JSA organizations and universities) on this environmental problem. Space debris measurements and well documented hypervelocity impact threats analysis are very important to develop a model describing the current debris. There have been developed short and long term models by using current data. The current information about these models is summarized. Both radars and ground-based telescopes are in use for tracking, measuring and cataloging the current space debris. Information about observation techniques used in space debris tracking and monitoring are summarized. Space debris risk assessment for different orbits is very important for long duration missions, such as ISS. Risk analysis and related mitigation techniques (collisional avoidance, shielding techniques, etc) are under development. The current information about these techniques are also given. Finally, a detailed description of TÜRKSAT Satellite Systems which is the first Turkish satellite system in space is given. TÜRKSAT project is known to continue and expand by a series of new launches in the next few years.