The analysis of multimedia principles on Spanish vocabulary acquisition and retention
Çoklu ortam ilkelerinin İspanyolca kelime edinimi ve kalıcılığına etkilerinin incelenmesi
  1. Tez No: 759106
  2. Yazar: BURCU ŞEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YAVUZ SAMUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: çoklu ortam öğrenme ilkeleri, yabancı dilde kelime kazanımı, işleyen bellek, ikili kod kuramı, bilişsel yük, İspanyolca ve akılda kalıcılık, multimedia learning principles, foreign language vocabulary acquisition, working memory, dual code theory, cognitive load, Spanish, and retention
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Teknolojisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 148
Özet
Çoklu ortam öğrenme teorisi, öğretim prosedürlerinde giderek daha fazla yer almaktadır. Bununla birlikte, ilkelerin uygun olmayan şekilde uygulanması, öğrenmeyi engelleyen bilişsel aşırı yüklenmeye yol açabilir. Bu çalışma, çoklu ortam öğrenme ilkelerinin yabancı dilde kelime edinimi ve kalıcılığı üzerindeki etkilerini karşılaştırmıştır. Hedef dil İspanyolcadır ve katılımcıların bu dili daha önceden öğrenme deneyimleri yoktur. Araştırmaya katılmak istekliliğe bağlı olup, katılımcılar bir devlet üniversitesinde aynı fakültenin altı farklı bölümünde birinci, ikinci ve üçüncü sınıf öğrencileridir. Çalışmaya pilot çalışma katılımcıları hariç 278 öğrenci katılmıştır. Pilot çalışmada birinci uygulamada 80, ikinci uygulamada 94 öğrenci ve üçüncü uygulamda 76 öğrenci yer almıştır. Çalışmada, her çoklu ortam ilkesi için ilke ve karşılaştırma grupları bulunmaktadır. Bu ilkeler 1) Çoklu ortam ilkesi, 2) Modalite ilkesi, 3) Altyazı ilkesi, 4) Sinyal ilkesi 5) Otantik ilgili ses'tir (tutarlılık ilkesi). Çalışma grupları, uygun örnekleme yoluyla çevrimiçi olarak organize edilmiş ve veriler, PowerPoint sunumlarındaki Forms bağlantıları aracılığıyla Teams'de çevrimiçi olarak toplanmıştır. Verilerin analizi Excel ve SPSS 20'yi içermektedir. Çalışma, gruplar arası ve grup içi karşılaştırmalar olmak üzere karma bir faktöriyel tasarıma sahiptir. Verilerin, homojenlik testi sonucu homojenlik göstermemiştir. Öte yandan, normallik testi normal veri dağılımı göstermemiştir. Bu nedenle verileri analiz etmek için parametrik olmayan testler uygulanmıştır: Kruskal Wallis H, Mann Whitney U, Friedman ve Wilcoxon Signed Rank. Hem çoklu ortam hem de İspanyolca dil uzmanlarının katkıları sayesinde uygulama materyalleri geliştirilmiştir. Pilot çalışma, tüm gruplarla (altı çoklu ortam koşulu) gerçekleştirilmiştir. Daha sonra, üç uygulama testi için madde ayırt ediciliği 0,57, 0,73 ve 0,77 olarak bulunmuştur. Üç uygulama testi için madde güçlüğü 0,72, 0,60, 0,58 olarak bulunmuştur. Cronbach Alpha testi sonuçları 0,87; 0,87; ve 0,88(10 madde)'dir. Hem pilot çalışma hem de ana çalışma birbirini izleyen üç gün boyunca yürütülmüştür. Bir hafta sonra, her uygulama için geciktirilmiş son test kalıcılığı incelemek amacıyla uygulanmıştır. Sonuçlar, otantik ilgili sesin, üçüncü uygulamada katılımcıların İspanyolca kelime kazanımını önemli ölçüde olumlu yönde etkilediğini ortaya koymuştur. Altyazı ilkesi, ikinci uygulamada İspanyolca kelime kazanımını önemli ölçüde etkilemiştir. Analiz içinde, yalnızca metin grubu, üç uygulamada ön test, hemen son test ve gecikmeli son test arasında anlamlı bir fark göstermemiştir. Tüm çoklu ortam koşul gruplarının gecikmeli son testler üzerindeki sonuçları, anlık son testlerden daha düşüktür. Bu nedenle, çalışmadaki çoklu ortam koşullarının hiçbiri kalıcılıkla ilgili etkili ve anlamlı sonuçlar vermemiştir.
Özet (Çeviri)
Multimedia learning theory appears in instructional procedures increasingly. However, inappropriate implementation of principles can lead to cognitive overload that hinders learning. This study compared multimedia learning principles' effects on foreign language vocabulary acquisition and retention. The target language was Spanish, and participants had no prior knowledge of it. To be a participant in the study depended on willingness, and participants were first, second, and third year students at a state university in six different departments in the same faculty. The study included 278 students, except for the pilot study participants. The pilot study involved 80 students in the first treatment, 94 students in the second treatment, and 76 students in the third treatment. For each multimedia principle, principle and comparison groups appeared in the study. These principles were 1) Multimedia principle, 2) Modality principle, 3) Subtitle principle, 4) Signaling principle 5) Authentic Relevant Sound (coherence). The study groups were organized online through convenience sampling, and the data was collected online on Teams through Forms links on PowerPoint presentations. The analysis of data included Excel and SPSS 20. The study had a mixed factorial design between groups and within groups comparisons. Homogeneity test results of data revealed no homogeneity. On the other hand, the normality test revealed no normal data distribution. Therefore, non-parametric tests were applied to analyze the data: Kruskal Wallis H, Mann Whitney U, Friedman, and Wilcoxon Signed Rank. The materials for treatment were improved thanks to the contributions of both multimedia and Spanish language experts. The pilot study was achieved with all groups (six multimedia conditions). Then, item discrimination was 0,57, 0,73 and 0,77 for three treatments' tests. Item difficulty was 0,72, 0,60, 0,58 for three treatments' tests. Cronbach Alpha test results were 0,87; 0,87; and 0,88(10 items) respectively for the three treatments' tests. The pilot study and the main study were conducted for three successive days. One week later, a delayed posttest for retention was applied for each treatment. The results revealed authentic relevant sound affected Spanish vocabulary acquisition of participants significantly in a positive way on the third treatment. The subtitle principle affected Spanish vocabulary acquisition significantly in the second treatment. Within analysis, text only group did not reveal a significant difference between pretest, immediate posttest, and delayed posttest on three treatments. All multimedia condition groups' results on delayed posttests were lower than immediate posttests. Therefore, none of the multimedia conditions in the study was efficient in retention.