Çoklu ortam ilkelerine göre hazırlanmış öğretim yazılımının akademik başarıya, bilişsel yüke ve öğrenci görüşlerine etkisi
The effect of courseware prepared according to multimedia principles on academic achievement, cognitive load and student opinions
  1. Tez No: 860258
  2. Yazar: ELİF ŞAHİKA UZBOZAĞAÇ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET EMRE SEZGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Bilişsel yük, çoklu ortam, öğretim tasarımı, Cognitive load, multimedia, instructional design
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
Araştırmanın genel amacı, altıncı sınıf öğrencilerinin Bilişim Teknolojileri ve Yazılım dersi İletişim, Araştırma ve İş Birliği ünitesinin Mayer'in çoklu ortam ilkelerine (2009) göre hazırlanan öğretim yazılımıyla yapılan öğretimin, öğrencilerin akademik başarısı ve bilişsel yüküne yönelik etkisini araştırmaktır. Araştırmada karma yöntem modellerinden açımlayıcı sıralı desen yöntemi kullanılmıştır. Çalışmanın nicel araştırma yöntem kısmında yarı deneysel desen uygulanmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu 2021-2022 eğitim öğretim yılında, Millî Eğitim Bakanlığına bağlı Mersin ili Tarsus ilçesi İbrahim Kozacıoğlu Ortaokulu altıncı sınıfta öğrenim gören iki şube oluşturmuştur. Deney grubunda 31, kontrol grubunda 29 öğrenci yer almıştır. Deney grubundaki öğretim materyali, araştırmacı tarafından çoklu ortam ilkeleri dikkate alınarak hazırlanmıştır. Kontrol grubundaki öğretim materyali ise, bir konu alanı uzmanı tarafından powerpoint sunusu olarak hazırlanmıştır. Araştırmada veriler akademik başarı testi, bilişsel yük ölçeği ve yarı yapılandırılmış görüşme formu ölçeğinden elde edilmiştir. Araştırmada elde edilen nicel verilerin analizinde SPSS 22 yazılımı, nitel verilerde ise içerik analizi kullanılmıştır. Çalışmanın sonunda, deney grubunda çoklu ortam ilkelerine göre geliştirilen öğretimin, kontrol grubundaki bilgisayar sunusuyla yapılan öğretime kıyasla öğrencilerin akademik başarıları ve bilişsel yük ölçümleri üzerinde daha etkili olduğu tespit edilmiştir. Araştırmada deney grubundaki öğrencilerle yapılan görüşmelerde, öğrenciler geliştirilen öğretim yazılımı hakkında olumlu düşüncelerini ifade etmişlerdir.
Özet (Çeviri)
The general aim of the research is to investigate the effect of teaching the Communication, Research and Collaboration unit of the Information Technologies and Software course of sixth grade students with the teaching software prepared according to Mayer's multimedia principles (2009) on students' academic achievement and cognitive load. Exploratory sequential design method, one of the mixed method models, was used in the study. In the quantitative research method part of the study, a quasi-experimental design was applied. The study group of the research consisted of two sixth grade classes of İbrahim Kozacıoğlu Secondary School in Tarsus district of Mersin province affiliated to the Ministry of National Education in the 2021-2022 academic year. There were 31 students in the experimental group and 29 students in the control group. The teaching material in the experimental group was prepared by the researcher by considering multimedia principles. The teaching material in the control group was prepared as a powerpoint presentation by a subject area expert. The data were obtained from academic achievement test, cognitive load scale and semi-structured interview form scale. SPSS 22 software was used to analyse the quantitative data obtained in the study and content analysis was used for qualitative data. At the end of the study, it was determined that the teaching developed according to multimedia principles in the experimental group was more effective on students' academic achievement and cognitive load measurements compared to the teaching with computer presentation in the control group. In the interviews with the students in the experimental group, the students expressed their positive opinions about the developed teaching software.