Effects of air entrainment on properties of concrete
Hava sürüklemenin betonun özellikleri üzerindeki etkileri
- Tez No: 75924
- Danışmanlar: DR. LÜTFULLAH TURANLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Hava Sürükleme, Hava Sürüklenmiş Beton, Dayanıklılık, Dayanım, Donma ve Çözülme Etkisi, Donma-Çözülme Direnci vi, Air Entrainment, Air-Entrained Concrete, Durability, Strength, Freezing and Thawing Exposure, Freeze-Thaw Resistance IV
- Yıl: 1998
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 152
Özet
öz HAVA SÜRÜKLEMENİN BETONUN ÖZELİKLERİ ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ Uslu, Bahadır Halim Yüksek Lisans, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Dr. Lütfullah Turanlı Aralık 1998, 135 sayfa Betonun içerisinde çok sayıda küçük hava kabarcığının yeralmasının sağlanması ve beton harcının bir parçası haline getirilmesi işlemi olan hava sürüklemesi, betonun donma çözülmeye karşı dayanıklılığında önemli miktarda artış sağlamaktadır. Ayrıca, istemli olarak sürüklenmiş hava, taze betonun işlenebilirliğini ve kıvamını arttırırken, betonun kusma ve ayrışmasını ise azaltır. Ne var ki, hava sürüklenmiş beton üretmek için hava sürükleyici bir katkı kullanıldığında, betonun dayanımında meydana gelen yadsınamaz miktardaki azalma, karşılaşılan en önemli dezavantaj olarak ortaya çıkmaktadır. Bu çalışma ile, hava sürükleme işleminin taze betonun bazı özelikleri, ve sertleşmiş yeralmasının mekanik özelikleri olan basınç, eğilmede çekme ve elastik modülü ve ayrıca betonun donma-çözülme direnci; başka bir deyişle, betonun donma ve çözülme etkilerine karşı dayanıklılığı üzerindeki etkileri incelendi.Bunların yanısıra, betonun elastik modülü ve basınç dayanımı değerleri arasında doğrudan bir ilişki olduğunu gösteren, deneysel verilere dayalı, bir formül elde edebilmek ve ayrıca numuneler üzerinde yapılan elastisite modülü ve basınç dayanımı deneylerinin güvenilirliğini ve doğruluk derecesini kanıtlayabilmek amacıyla istatistiksel bir çalışma gerçekleştirildi. Daha sonra, hızlandırılmış tekrarlanan donma-çözülme etkisine maruz bırakılan beton numunelerin ultrasonik dalga hızı sonuçları kullanılarak bu betonların elastik modülü değerleri hesaplandı. Veriler incelendiğinde, ultrasonik hız ve hesaplanan elastik modülü değerlerinden aynı sonuçlara varıldığı, iki çalışmanın birbirini doğruladığı görüldü. Bu çalışmalar için, çökme ve hava miktarı değerleri değişken parametreler olmak koşulu ile, 4 cm, 8 cm, ve 12 cm çökme değerlerine ve %1.3, %4, %6, ve %8 oranında dört değişik hava miktarına sahip oniki değişik beton karışımı hazırlandı. Bu deneysel çalışma süresince gerçekleştirilen tüm deneyler ASTM Standardları'na uygun olarak yapıldı. Gerçekleştirilen bütün çalışmalar; mümkün olan en düşük çökme değerine sahip ve içerisinde uygun miktarda sürüklenmiş hava bulunduran bir betonun, dayanıklılık özeliğinin birinci derecede önem kazandığı kütle betonu, kaldırımlar, beton yollar ve temel betonları gibi uygulamalarında özellikle tercih edilmesi gerektiğini göstermiştir. Böyle bir beton, dayanıklılığının yanısıra, yeterli düzeyde dayanım özeliğine de sahip olacağından hemen her alanda güvenli bir şekilde kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EFFECTS OF AIR ENTRAPMENT ON PROPERTIES OF CONRETE Uslu, Bahadır Halim M.Sc, Department of Civil Engineering Supervisor: Dr. Lütfullah Turanlı December 1998, 135 pages The process of air entrainment, whereby many small air bubbles are introduced into concrete and become part of the matrix, provides a significant improvement in the durability of concrete to freezing and thawing exposure. Moreover, intentionally entrained air improves the workability and consistency of plastic concrete and reduces its bleeding and segregation. However, the most serious drawback is the considerable reduction in the property of strength when an air-entraining admixture is used for the purpose of producing an air-entrained concrete. In this study, the effects of air entrainment on properties of fresh concrete; and on mechanical properties, compressive and flexural strength, and modulus of elasticity; and also freeze-thaw resistance, in other words durability, of hardened concrete was investigated. Moreover, a statistical study was performed to get an empirical formula that has given the direct relation between the modulus of elasticity and compressive strength values of the specimens and also to prove the reliability and accuracy of the modulus of elasticity and compressive iiistrength tests. Thereafter, an estimated study based on the pulse velocity test results was made to evaluate the modulus of elasticity values of the concretes, exposed to accelerated freeze-thaw cycles, for the confirmation of the results. For these purposes, twelve different concrete mixes were prepared by the consideration of slump and air content values as the parameters, by using three different slump values as 4cm, 8cm, and 12cm, and also four different air contents as 1.3%, 4%, 6%, and 8% for the mixes mentioned previously. AH of the tests were performed according to the related ASTM Standards throughout this study. The interpretation of the results of tests, and the performed statistical and estimated study revealed that air-entrained concretes having the minimum possible slump value with an optimum air content can either be used in applications such as mass concrete, pavements, foundations and so on where the durability of concrete is primarily important or for general purposes safely since they also have the required strength property besides their good durability.