Column flotation of Zonguldak Washers fine coal
İnce taneli Zonguldak lavvar kömürünün kolon flotasyonu
- Tez No: 75925
 - Danışmanlar: PROF. DR. CAHİT HİÇYILMAZ
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
 - Anahtar Kelimeler: Kolon flotasyon, ince taneli taşkömürü, flotasyonda titreşim vi, Column Flotation, fine bituminous coal, vibration in flotation IV
 - Yıl: 1998
 - Dil: İngilizce
 - Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 95
Özet
öz İNCE TANELİ ZONGULDAK LA VVAR KÖMÜRÜNÜN KOLON FLOTASYONU GÜRSU, Barbaros Yüksek Lisans, Maden Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Cahit HÎÇYILMAZ Eylül 1998, 70 sayfa Bu araştırmada ince tane boyutlu kömürün kolon flotasyonu yapılmıştır. Flotasyon deneylerinde, Zonguldak Kömür Yıkama Tesislerinin tikener alt akımınından alman numune kullanılmıştır. - 0.5 tane boyutlu kömür % 47.5 kül içermektedir. Buradaki amaç, düşük küllü kömürü yüksek yanma verimiyle elde etmektir. Bu amaç için bazı kolan flotasyon değişkenleri optimize edilmiştir. Bu değişkenler pH, kollektör dozajı, köpük derinliği, hava akün hızı, besleme noktası, şartlandırma süresi, besleme hızı ve yıkama suyu hızıdır. Çalışma için plexiglasdan imal edilen bir kenarı 5 cm olan 200 cm yüksekliğinde kolon kullanılmıştır. Yıkama suyu kolonun üstünden sprey şeklinde verilmiş, besleme kolonun üst kısmından 60 cm altındaki bir noktadan yapılmıştır. Hava kabarcıkları kolon içinde oluşturulmuş ve kolon tabanından verilmiştir. Hava akış hızı debi ölçer kullanılarak ölçülmüştür. Yıkama suyunun besleme ve atık akımlarının akış hızları peristaltik pompalarla kontrol edilmiştir. Deneyler sırasında kolana besleme yapılmadan önce pülpün pH sı ayarlanmış, kollektör olarak kerosen ve köpürtücü olarak MIBC ilave edilmiştir. Kolon parametreleri optimize edildikten sonra köpük içindeki kül minerallerinin konsantreye geçmesini engellemek için kolona dıştan bir titreşim mekanizması takılmıştır. Bu mekanizmayla % 10.69 kül ve % 74.55 yamçı verimi elde edilmiştir.Çalışmanın sonunda titreşimsiz ve titreşimli olarak temizleme yapılmıştır. Kaba devrenin konsantresi yıkama devresine beslenmiştir. Bu deneyler iki ayrı yolla gerçekleştirilmiştir; 1. Titreşimli,. Titreşimsiz. Yıkama deneyleri sonucunda, titreşimin flotasyona önemli bir etkisinin olmadığı görülmüştür. Deney sonuçları, titreşimsiz deneylerin yamçı veriminin titreşimli deneylere göre daha yüksek olduğunu göstermiştir. Yıkama deneyleri sonunda, titreşimsiz olarak % 5.91 küllü ve % 61.62 yamçı verimli konsantre ve titreşimli olarak %5.79 küllü ve % 52.68 yamçı verimli konsantre elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT COLUMN FLOTATION OF ZONGULDAK WASHERY FINE COAL GÜRSU, Barbaros M.S., Department of Mining Engineering Supervisor: Prof. Dr. Cahit HİÇYILMAZ September 1998, 70 pages In this thesis, recovery of fine coal by column flotation was studied. The flotation experiments were carried out by using thickener underflow of Zonguldak coal preparation plant. The particle size of the coal was - 0.5 mm with an ash content of 47.52 %. The objective was to produce clean coal with high combustible recovery and low ash content. In order to do this, some column flotation parameters were optimised. These parameters were pH, collector consumption, froth depth, superficial airflow velocity, feeding point, conditioning time, feeding rate, superficial wash water velocity and frother dosage. For the study, 5-cm square Plexiglas column with a length of 200 cm was set up. Wash water was sprayed from the top of the column and feed was introduced at a point 60 cm below the top of the column. Bubbles were generated internally and introduced at the bottom of the column. Airflow rate was controlled by using a flowmeter. Flow rates of wash water, feed and tailing slurries were controlled by peristaltic pumps. Before feeding the sample to the column, pH of the pulp was adjusted and kerosene as collector and MIBC as frother were added in the experiments. After optimising column parameters, a vibration mechanism was set up to the column in order to eliminate entrapped ash minerals from the stabilized froth. With this mechanism, ash content and combustible recovery of 10.69 % and 74.55 % were obtained, respectively. IllAt the end of the study, cleaning was performed with and without vibration. These rougher concentrates were used as feed for cleaning circuit and fed in to the column. In these experiments, two-type procedures were carried out; 1. With vibration, and 2. Without vibration. It was seen from the cleaning experiments that there is no distinctive effect of vibration on flotation. In fact, the combustible recovery of the no vibration experiments were slightly higher than those with vibration. A concentrate containing 5.91 % ash was obtained with a combustible recovery of 61.62 % without vibration where it was 5.79 % ash and 52.68% combustible recovery for concentrate by vibration.