Multiresolution rendering of terrain height fields
Arazi yükseklik verilerinin çoklu çözünürlükte görüntülenmesi
- Tez No: 75923
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. VEYSİ İŞLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Çoklu Çözünürlüklü Görüntüleme, Detay Düzeyi, Arazi Yükseklik Bilgileri, Basitleştirme, Sayfalama. iv, Multiresolution Rendering, Level of Detail, Terrain Height Fields, Simplification, Paging. Ill
- Yıl: 1998
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
ÖZ ARAZİ YÜKSEKLİK VERİLERİNİN ÇOKLU ÇÖZÜNÜRLÜKTE GÖRÜNTÜLENMESİ Yaman, Barış Yüksek Lisans, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Yard. Doç. Dr. Veysi İşler Ortak Tez Yöneticisi: Yard. Doç. Dr. Volkan Atalay Ağustos 1998, 72 Sayfa Bu çalışmada, geniş arazi verilerinin çoklu çözünürlükte görüntülenmesi temeline dayanan bir gerçek zamanlı gezinti sistemi gerçekleştirilmiştir. Kişisel bilgisayar sistemlerinin poligon ve bellek açısından sınırlı kapasitelerinin yol açtığı hız ile ilgili problemlerin üstesinden gelebilmek için, temel bir arazi bilgilerini çoklu çözünürlükte görüntüleme algoritması uygulanmıştır. Bu algoritma ağ sadeleştirme işlemlerini, noktaya dayalı sadeleştirme ve bloğa dayalı sadeleştirme olarak ikiye ayırır. Bu algoritmaya katkımız algoritmayı başka bir açıdan, ön işlemler ve gerçek zamanda yapılan işlemler olarak ikiye ayırarak sağlanmıştır. Ayrıca, geniş arazi verileri için, geometri sayfalama yöntemi uygulanmıştır. Bu iki katkı, yeni bir giriş dosya formatı yaratarak hayata geçirilebilmiştir. Bunlara ek olarak, tipik bir çoklu çözünürlükte görüntüleme sorunu olan, farklı çözünürlükler arasındaki boşluklar için de bir çözüm önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MULTIRESOLUTION RENDERING OF TERRAIN HEIGHT FIELDS Yaman, Barış M.S., Department of Computer Engineering Supervisor: Assist. Prof. Dr. Veysi İşler Co-Supervisor: Assist. Prof. Dr. Volkan Atalay August 1998, 72 Pages In this thesis, we aim to develop a real-time walkthrough system based on the multiresolution rendering of the huge terrains. To overcome the problems related with the processing speed of the polygon and the memory capacity of the personal computer systems, we have implemented a base terrain multiresolution rendering algorithm that performs the mesh simplification operations in two phases: vertex-based simplification and block-based simplification. We have improved the algorithm by dividing the simplification algorithm into two parts by another perspective; pre-processing and real-time operations. In addition, since the algorithm is for large terrains, geometry paging operation is applied. Only a customized input file format can handle these two improvements. Furthermore, a solution to the typical multiresolution rendering problem; gaps between different resolutions is presented.