Kazak Destanlarında kadının görünümü
The appearance of women in Kazakh Epics
  1. Tez No: 759255
  2. Yazar: SİBEL ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KENAN KOÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Kadın, Destan, Kazak, Kültür, Woman, Epic, Kazakh, Culture
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 198
Özet
Çalışmamızın ilk bölümünde Kazak destanlarında kadın unsurlarını; Kazak kültürü, geleneği ve göreneği, örf ve adetleri çerçevesinde inceledik. Kazak destanlarında kadın adının sıklıkla geçtiğini, destanların oluşumunda kadın faktörünün oldukça önemli bir etkisi olduğunu tespit ettik. Kadın unsurlarını araştırdığımız tezimizde,“Kazak Destanları 2”,“Kazak Destanları 4”,“Kazak Destanları 5”,“Kazak Destanları 6”,“Kazak Destanları 7”,“Kazak Destanları 8”,“Kazak Destanları 9”,“Kazak Destanları 10”kitaplarını inceleyerek değerlendirmelerimizi gerçekleştirdik. Aile hayatı ve sosyal hayat bağlamında ele aldığımız kadın temasını, aile içerisinde; anne, eş ve sevgili, kız çocuk, kız kardeş, yenge, üvey anne şeklinde akrabalık adları ile gruplandırarak, sosyal hayatın içerisinde toplumun adlandırdığı; cadı kadın, dilenci kadın, kocakarı, kırk kız ve peri kızı tiplerine göre tasnif ettik. Kazak destanlarında, kadının kahramanlığını, zekasını, güzelliğini, evliliklerini ve kadına yapılan hakaretleri belirttik. Kadının statüsünü ve toplumun kadına karşı bakışını ortaya koymaya çalıştık. Sonuç ve öneri bölümünde, Kazak kültürü içinde kadının kimliği hakkında yorumlarımızı ve önerilerimizi ifade ettik.
Özet (Çeviri)
In the first part of our study, the women's elements in Kazakh epics; We examined the Kazakh culture, tradition, and customs within the framework of their usages. We have determined that women's names are frequently mentioned in Kazakh epics and that the female factor has a very important effect on the formation of epics. In our thesis that we discussed the women's elements,“Kazakh Epics 2”,“Kazak Epics 4”,“Kazak Epics 5”,“Kazak Epics 6”,“Kazak Epics 7”,“Kazak Epics 8”,“Kazak Epics 9”,“Kazak Epics”We made our evaluations by examining the epics 10" books. The theme of women, which we discussed in the context of family life and social life, within the family; by grouping them with kinship names such as mother, wife and lover, daughter, sister, sister-in-law, stepmother, and named by society in social life; We classified according to the types of scolds, beggar woman, crone, forty girls and fairy girl. We mentioned the heroism, intelligence, beauty, marriages, and insults of women in Kazakh epics. We tried to reveal the status of women and society's view of women. Evaluating the epics we examined, we expressed our comments and suggestions about the identity of women in Kazakh culture.