Electrochemical synthesis of some conducting polymers and invstigations of their conduction mechanism ESR technique
Bazı iletken polimerlerin elektrokimyasal yöntemle sentezi ve iletkenlik mekanizmasının ESR tekniği ile saptanması
- Tez No: 75928
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET ÖNAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: betken Polimerler, Elektrokimyasal Polimerleşme, İletkenlik ve Sıcaklık Bağıntısı, İletkenlik Mekanizması VI, Conducting Polymers, Electrochemical Polymerization, Temperature Dependence of Conductivity, Conduction Mechanism IV
- Yıl: 1998
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
ÖZ BAZI İLETKEN polimerlerin elektrokimyasal yöntemle SENTEZİ VE İLETKENLİK MEKANİZMASININ ESR TEKNİĞİ İLE SAPTANMASI Demirboğa, Banu Yüksek Lisans, Kimya Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ahmet M. Önal Haziranl998, 85 sayfa Politiyofen, Poli(3-metil)tiyofen, Polifuran, Poli(2-metil)furan polimerleri asetonitril çözücüsü içinde TBABF, TBACL, TBAPF taşıyıcı elektrolitleri kullanılarak, elektrokimyasal yöntemle sentezlendi. Polimerlerin karakterizasyonu FTIR, DSC, Elemental Analiz teknikleri ile yapıldı Monomerlerin ve polimerlerin elektrokimyasal davranımları dönüşümlü voltametri tekniği ile belirlendi, a ya da p karbonunda metil grubu bulunan monomerlerin ve polimerlerin daha kolay yükseltgendiği gözlendi.Furanın ve 2-metilfuranın polimerleşme mekanizması ESR tekniği ile izlendi. Furanın elektroliz sırasında alınan ESR spectrumu, elektron transferinden sonra oluşan radikal katyonun hemen birleştiği ve ortama H iyonu verdiği saptandı. 2-metilfuranın ESR spektrumunun furanın spectrumu ile aynı olduğu gözlendi. Furanın farklı sıcaklıklarda gerçekleştirilen kinetik çalışmalarından elektrokimyasal polimerizasyonun aktivasyon enerjisi 7.5 kJ/mol olarak bulundu. Polimer filmlerinin direncinin ve de ESR sinyali asimetrisinin, genişliğinin ve şiddetinin, sıcaklığa bağlı olarak değişimi; iletkenliğin VRH mekanizması ile gerçekleşebileceğini gösterdi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ELECTROCHEMICAL SYNTHESIS OF SOME CONDUCTING POLYMERS AND INVESTIGATION OF THE IR CONDUCTION MECHANISM BY ESR TECHNIQUE Demirboğa, Banu M.S., Department of Chemistry Supervisor : Prof. Dr. Ahmet M. Önal June 1998, 85 pages Electrochemical synthesis of polythiophene, poly(3-methyl)thiophene, polyfuran, poly(2-methyl)furan was carried out in acetonitrile using TBABF, TBACL, TBAPF as the supporting electrolytes. Polymerization potentials were chosen depending on the measured peak potentials of the monomers. The characterization of films was done by FTIR, DSC and Elemental Analysis techniques. These methods reveals that ring opening is possible during electrochemical polymerization of furan and 2-methylfuran. Electrochemical behaviors of monomers and polymers were detected by cyclic voltammetry technique. Voltammograms indicate that polymers and monomers become more easily oxidized with the introduction of a and p methyl iiisubstituent due to their electron releasing behavior. Polymerization mechanisms of furan and 2-methylfuran were studied by ESR spectroscopy. ESR spectrum of furan obtained during electrolysis showed that radical cation formed couples immediately which is followed by elimination of H+. ESR spectrum of 2-methylfuran obtained during electrochemical synthesis also gives a similar spectrum. From the kinetic study of electrochemical polymerization of furan at various temperatures, apparent activation energy was found to be 7.5 kJ/mol. Different parameters evaluated from temperature dependence of resistivity and change in ESR signal linewidth, intensity and asymmetry; support the existence of Variable Range Hopping mechanism in these systems.