Measuring secondary school students' conceptual development through word association test
Ortaokul öğrencilerinin kavramsal gelişimlerini kelime ilişkilendirme testi ile ölçme
- Tez No: 759285
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SABRİYE ŞENER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Eğitim ve Öğretim, Linguistics, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: kelime ilişkilendirme testi (wat), kavramsal gelişim, doğrudan kelime öğretimi, word association test (wat), conceptual development, direct vocabulary instruction
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 181
Özet
Kelime İlişkilendirme Testi (WAT), kavramsal değişikliklerin, mevcut yabancı dilin (FL) ve ikinci dilin (L2) zihinsel sözlüklerinin ve zihinsel bağlantıların zaman içindeki gelişimini belirlemek için kullanılan en eski ve en yaygın ölçüm tekniklerinden biridir. WAT'lar genellikle öğrencilerin zihinsel sözlüklerini geliştirirken kullandıkları bağlantıları ortaya çıkarmak amacıyla ikinci dil (L2/FL) kelime edinme çalışmalarında kullanılır. Ayrıca, WAT'lar kavramsal gelişimi ve zaman içindeki zihinsel bağlantıları araştırmak için de kullanılabilir. Bu çalışmanın amacı i) zaman içinde kavramsal değişimlerin ve zihinsel bağlantıların gelişimini gözlemlemek için WAT'lari kullanmak, ii) doğrudan kelime öğretiminin kavramsal gelişim ve L2 / FL zihinsel sözlükleri üzerindeki etkilerini değerlendirmektir. WAT, bir ölçüm aracı olmanın yanı sıra alanda veri toplamak için de kullanılmaktadır. Bu çalışmada WAT, Köşk / Aydın ilindeki bir devlet okulunda ortaokul öğrencilerine ön test, son test ve kalıcılık testi olarak üç kez uygulanmıştır. Öğrenciler kontrol ve test grubu olarak iki gruba ayrılmış ve test grubuna doğrudan kelime öğretimi uygulanmıştır. Çalışmada karma yöntem araştırma tasarımlarından açımlayıcı sıralı karma yöntem kullanılmıştır. Nicel analiz için veriler, kelime frekansları ışığında frekans tablolarında değerlendirilmiş ve WordArt adı verilen Web 2.0 araçlarından biri kullanılarak kelime bulutlarında da gösterilmiştir. Nitel analiz için temalar oluşturulmuş ve ardından içerik analizi yöntemi ile yorumlanmıştır. Son olarak, 6 öğrenciyle açık uçlu görüşme sorularıyla yarı yapılandırılmış görüşme yapılmıştır. Bu görüşme, içerik analizinde, onların kavramsal gelişimleri hakkında daha derin bir anlayış için daha fazla fikir verebilir. Uygulamalardan sonra sonuçlar tartışılmış, Türkiye'de ortaokul bağlamında WAT'ın kelime öğreniminde öğrencilerin bilişsel yapılarını ve kavramsal gelişimini belirlemek için ve genel bir alternatif ölçme ve değerlendirme tekniği olarak kullanılabilirliğine ilişkin bazı sınırlılıklar ve sonrasında bazı faydalı çıkarımlar verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Word Association Test (WAT) is an old and one of the most widely used measurement techniques in order to determine the development of conceptual changes, existing foreign language (FL) and second language (L2) mental lexicons and mental connections over time. WATs are usually used in the second language (L2/FL) word acquisition studies for the aim of finding out the connections students use while developing their mental lexicons. Besides, WATs can also be used to investigate conceptual development and mental connections over time. The aim of this study is i) using WATs to observe the development of conceptual changes and mental connections over time, ii) evaluating the effects of direct vocabulary teaching on conceptual development and L2/FL mental lexicons. In addition to being a measurement tool, WAT is also used for the data collection in the field. In this study WAT was applied three times as a pre-test, post-test and delayed post-test to secondary school students in a public school in Köşk /Aydın. The students were divided into two groups as control and test group and direct vocabulary instruction was implemented to test group. In the study, the explanatory sequential design of mixed-method research design was employed. For the quantitative analysis, the data were evaluated in frequency tables in the light of word frequencies and they were also shown in word clouds by using one of the Web 2.0 tools called WordArt. For the qualitative analysis, themes were created and then interpreted by content analysis method. Finally, a semi-structured interview was held with 6 of the students via open-ended interview questions. This interview can give further ideas about their conceptual development and for a deeper understanding in content analysis. After the applications, the results were discussed, some limitations and then useful implications were given for the usability of WAT in secondary school context of EFL classes in Turkey. Word Association Test was used to determine cognitive structures and conceptual development of students in vocabulary learning and seen as a general alternative measurement and assessment technique.