An investigation of the psychological roles of mourning rituals in the sample of bereaved young adults
Yas ritüellerinin psikolojik rollerinin yaslı genç yetişkinler örnekleminde incelenmesi
  1. Tez No: 759292
  2. Yazar: DİLAN YILMAZER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EMRAH KESER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: yas ritüelleri, yasa uyumlanma, genç yetişkinlikte ebeveyn kaybı, tematik analiz, mourning rituals, grief adjustment, parental loss in young adulthood, thematic analysis
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: TED Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Programlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Gelişim Odaklı Klinik Çocuk ve Ergen Psikolojisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Bu çalışma, Türkiyeli genç yetişkinlerin gerçekleştirdiği veya katıldıkları yas ritüelleri ve uygulamalarını tespit etmeyi ve bu ritüel ve uygulamaların yas sürecindeki rollerini incelemeyi amaçlamaktadır. Nitel araştırma deseni ve tematik analiz yöntemi kullanılmıştır. Ebeveynlerini kaybetmiş on bir genç yetişkinle yarı yapılandırılmış görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Analiz sonucunda yedi üst tema belirlenmiştir: (1) bedeni görme deneyimi; (2) cenaze ve defin uygulamaları ve ritüelleri; (3) taziye evi; (4) özel kültürel ve dini ritüeller ve uygulamalar; (5) kültürel ritüellerde insanların rolü; (6) bireysel ritüeller ve uygulamalar; (7) aile ritüelleri ve uygulamaları. Mevcut çalışmanın sonuçları, yas ritüellerinin ve pratiklerinin kaybın kabul edilmesinde rol oynayabileceğini ve yas sürecini kolaylaştırabileceğini önermektedir. Bulgular alan yazın ve yas teorileri bağlamında tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The present study aims to identify the mourning rituals and practices that young adults from Turkey perform or participate in and to examine their role in the adjustment to grief. A qualitative research design and thematic analysis method were used. Semi-structured interviews were conducted with eleven young adults who lost their parents. Seven superordinate themes were determined as a result of the analysis: (1) experience of seeing the corpse; (2) funeral and burial practices and rituals; (3) condolence house; (4) special cultural and religious rituals and practices; (5) roles of people in cultural rituals; (6) individual rituals and practices; (7) family rituals and practices. The results of the current study suggest that mourning rituals and practices may play a role in acceptance of loss and can facilitate the grieving process. The findings are discussed in the context of the literature and the grief theories.