Hasan Ali Toptaş'ın hayatı, sanatı, roman ve öykücülüğü üzerine bir araştırma
A research on Hasan Ali Toptaş's life, arts, storytellings and novels
  1. Tez No: 759400
  2. Yazar: DERYA KARAOSMANOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜLYA BAYRAK AKYILDIZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Hasan Ali Toptaş, Roman, Öykü, Postmodernizm, İnceleme, Hasan Ali Toptaş, Novel, Story, Postmodernism, Examination
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 298
Özet
“Hasan Ali Toptaş'ın Hayatı, Sanatı, Roman ve Öykücülüğü Üzerine Bir Araştırma”adlı bu çalışma, üç bölümden oluşmaktadır. Çalışmanın ilk bölümünde Hasan Ali Toptaş'ın hayatı, sanatı, eserleri ile sanat, dil ve edebiyat üzerine düşünceleri hakkında bilgiler ve aldığı ödüllere yer verilmiştir. Çalışmanın ikinci bölümünde; yazarın bugüne dek yayımlanan sekiz romanı olan Sonsuzluğa Nokta, Gölgesizler, Kayıp Hayaller Kitabı, Bin Hüzünlü Haz, Uykuların Doğusu, Heba, Kuşlar Yasına Gider, Beni Kör Kuyularda adlı eserlerinin yapı özellikleri, olay örgüsü, bakış açısı, faydalanılan anlatım teknikleri, zaman, mekân, şahıs kadrosu ve tematik kurgu açısından ayrı ayrı ele alınıp tahlil edilmiştir. Çalışmanın üçüncü bölümünde; Geçmiş Şimdi Gelecek, Ölü Zaman Gezginleri, Gecenin Gecesi adlı öykü kitapları dâhilinde yazarın bugüne kadar yayımlanan bütün öyküleri tahlil edilmiştir. Sonuç bölümünde, Toptaş'ın roman ve öykülerinde yer alan önemli özellikler saptanmıştır. Eserlerin ortak noktaları, yazarın biyografisiyle örtüşen tarafları, metinlerarasılık ve iç metinlerarasılık çerçevesinde ele alınıp değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study titled“A Research on Hasan Ali Toptas's Life, Arts, Storytellings and Novels”consists of three parts. In the first part, information about Hasan Ali Toptaş's life, art, works and thoughts on art, language and literature is given and the awards he received are listed. In the second part, the author's eight novels published so far; Sonsuzluğa Nokta, Gölgesizler, Kayıp Hayaller Kitabı, Bin Hüzünlü Haz, Uykuların Doğusu, Heba, Kuşlar Yasına Gider, Beni Kör Kuyularda in terms of structure features, storyline, perspective, narrative techniques used, time, space, characters and thematic fiction are dealt with seperately and analyzed. In the third part, the stories of the author published so far within the books titled Geçmiş Şimdi Gelecek, Ölü Zaman Gezginleri, Gecenin Gecesi are analyzed. In the conclusion part, important features in Toptaş's novels and stories are determined. The common points of the works, coinciding with the author's biography are assessed intertextuality and within the framework of intertextuality.