Tulum peynirlerinden izole edilen staphylococcus aureus izolatlarında klasik stafilokokal enterotoksin üretme yeteneklerinin ELISA yöntemiyle belirlenmesi
Determination of the classical staphylococcal enterotoxin (A-E) production abilities of staphylococcus aureus isolates isolated from tulum cheese samples by using ELISA technique
  1. Tez No: 759439
  2. Yazar: EBRU CAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERGÜN ÖMER GÖKSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: ELISA, Enterotoksin, Staphylococcus aureus, Tulum peyniri, ELISA, Enterotoxin, Staphylococcus aureus, Tulum cheese
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Besin Hijyeni ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 50
Özet
Amaç: Bu çalışmada daha önce Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Besin Hijyeni ve Teknolojisi anabilim dalı laboratuvarlarında yapılan peynirler üzerinde S. aureus varlığının araştırıldığı çalışmalardan izole edilen saha izolatlarının enterotoksin (A-E) oluşturma yetilerinin ELISA yöntemi kullanılarak araştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: S. aureus izolatlarının SE oluşturma yetenekleri RIDASCREEN® SET A,B,C,D,E R4101 (R-Biopharm AG, Germany) ELISA kitleri ile araştırılmıştır. Çalışmada daha öncesinde izole edilip - 18℃'de dondurulan S. aureus saha izolatları, Brain Heart Infusion (M210, HIMEDIA) içerisinde çözüldü ve Tryptic Soy Agar'a (M1968, HIMEDIA) pasajlandı. Pasajlanan izolatlar Egg Yolk Tellurite Emulsion (FD046, HIMEDIA) ilave edilmiş Baird Parker Agar'da (M043, HIMEDIA) saflaştırıldı. ELISA testi üretici firmanın test yapım kılavuzunda belirtildiği şekilde tamamlandı. Bulgular: Aydın ilinde farklı mandıralarda üretilen ve satışa sunulan tulum peynirlerinden elde edilen 24 izolattan 8'inin (%33,3) klasik enterotoksinlerden en az birini üretme yeteneğine sahip olduğu ELISA yöntemi kullanılarak tespit edilmiştir. Sonuç: Çalışma gıdalarda toksin oluşturarak intoksikasyonlara neden olan S. aureus'un tulum peynirleri yoluyla halk sağlığı açısından riskler oluşturabileceği gerçeğini ortaya çıkartmıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to investigate classical staphylococcal enterotoxin production ability of S. aureus field isolates isolated from previous studies conducted at Aydın Adnan Menderes University, Faculty of Veterinary Medicine, Department of Food Hygiene and Technology laboartories by using ELISA metod. Material and Method: SE-producing abilities of S. aureus isolates were investigated with RIDASCREEN® SET A,B,C,D,E R4101 (R-Biopharm AG, Germany) ELISA kits. S. aureus field isolates, previously isolated and frozen at -18°C, were thawed in Brain Heart Infusion (M210, HIMEDIA) and passaged in Tryptic Soy Agar (M1968, HIMEDIA). Considering the risk of contamination, the passaged isolates were purified on Baird Parker Agar (M043, HIMEDIA) supplemented with Egg Yolk Tellurite Emulsion (FD046, HIMEDIA). Results: It was found that 8 isolates within the 24 isolates examined showed at least one classical enterotoxin production ability. Conclusion: The results of this study revealed that classical enterotoxins of S. aureus (A-E) might cause public health risks due to tulum cheese consumption.