Effects of concept mapping and analogy instructions on understanding of mole concept
Kavram hatırlama yönteminin ve benzeşme yönteminin lise öğrencilerinin MOI kavramının anlamalarına etkisi
  1. Tez No: 75949
  2. Yazar: ASLI ALTAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖMER GEBAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilim ve Teknoloji, Eğitim ve Öğretim, Science and Technology, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Kavram Haritalama Yöntemi, Benzeşme Yöntemi, Mol Kavramı, Mantıksal Düşünme Yeteneği, Matematik Korkusu VI, Concept Mapping Instruction, Analogy Instruction, Mole Concept, Logical Thinking Ability, Mathematics Anxiety IV
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
oz KAVRAM HARİTALAMA YÖNTEMİNİN VE BENZEŞME YÖNTEMİNİN LİSE ÖĞRENCİLERİNİN MOLE KAVRAMINI ANLAMALARINA ETKİSİ ALTAN, Aslı Yüksek Lisans, Fen Bilimleri Eğitimi Bölümü Tez Yöneticisi: Doç.Dr. Ömer GEBAN Nisan, 1998 Bu çalışmanın asıl amacı, kategorize ederek problem çözme tekniği ile birlikte verilen kavram haritalama yönteminin, benzeşme yönteminin ve geleneksel yöntemin Lise 1. sınıf öğrencilerinin mol kavramını anlamadaki başarılarına ve kimya konularına olan tutumlarına etkilerini karşılaştırmaktır. Bu çalışmanın ikinci amacı ise üç farklı öğretim yönteminden oluşan öğretim biçimi, mantıksal düşünme yeteneği ve matematik korkusunun öğrencilerin mol kavramım anlamadaki katkılarını incelemektir. Bu çalışmanın örneklerini Ankara Deneme Lisesi 'ndeki aynı öğretmenin üç ayrı sınıfındaki toplam 126 lise 1. sınıf öğrencisi oluşturmuştur. Araştırmada birinci deney grubu kavram haritalama yöntemini kullanan, ikinci deney grubu benzeşme yöntemini kullanan, kontrol grubu ise geleneksel yöntemi kullanan grupları oluşturmuşlardır. Araştırma 4 hafta sürmüştür.Araştırmada gerekli olan veriler: 1) Mol Kavramı Basan Testi (MKBT); 2) Kimya Dersi Tutum Ölçeği (KDTÖ); 3)Mantıksal Düşünme Yeteneği Testi (MDYT); 4) Matematik Korku Ölçeği (MKÖ) olarak dört ölçekten elde edilmiştir. MKBT ve KDTÖ ön ve son test olarak, MDYT ve MKÖ ise ön test olarak uygulanmıştır. Araştırmanın hipotezlerini test etmek için tek yönlü varyans analizi ve çoklu regrasyon teknikleri kullanılmıştır. Analiz sonuçları kavram haritalama yönteminden faydalanan öğrencilerin mol kavramı başarılarının, benzeşme yönteminden ve de geleneksel yöntemden faydalanan öğrencilerden daha yüksek olduğunu göstermişir. Her üç öğretim yönteminin, öğrencilerin kimya dersine karşı tutumlarını istatistiksel olarak eşit derecede geliştirdiği gözlenmiştir.Diğer yandan araştırma sonuçları öğretim biçimi, mantıksal düşünme yeteneği ve matematik korkusunun mol kavramı başarısına manidar bir katkıda bulunduklarını göstermiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EFFECTS OF CONCEPT MAPPING AND ANALOGY INSTRUCTIONS ON UNDERSTANDING OF MOLE CONCEPT ALTAN, Ash M.S., Department of Science Education Supervisor: Assoc.Prof.Dr. Ömer GEBAN April, 1998 The main aim of this study was to compare the effectiveness of concept mapping instruction accompanied with the explicit method of problem solving, analogy instruction and traditionally designed chemistry instruction accompanied with the proportionality method of problem solving in the specific chemical topic of mole concept and attitudes toward chemistry as a school subject. The second aim was to identify the relative influence and contribution of treatment, mathematics anxiety and logical thinking ability on ninth grade students' understanding of mole concept. The sample consisted of 126 ninth grade students from three classrooms of the same teacher in Deneme Lycee. Each teaching strategy was randomly assigned to one class. The experimental group 1 received concept mapping instruction, the experimental HIgroup 2 received the analogy instruction while the control group utilized traditionally designed chemistry instruction over a period of four weeks. To obtain necessary data for this study, the Mole Concept Achievement Test (MCAT), Attitude Scale Toward Chemistry as a School Subject (ASTCh), Logical Thinking Ability Test (LTAT), and Mathematics Anxiety Rating Scale (MARS) were administered to all subjects. The MCAT and ASTCh were used as pre-tests and post- tests. The LTAT and MARS were administered once at the beginning of the study. One- Way Anova and Multiple Regression Analysis were used to analyse the data collected from the tests. The results indicated that the concept mapping group scored significantly better than the students taught by the analogy instruction, and traditionally designed chemistry instruction. Also, the students using analogy instruction scored significantly better than the student utilizing traditionally designed instruction with respect to the mole concept achievement. The results showed that these three models of instruction developed statistically equal attitude toward chemistry as a school subject. Also, four predictor variables (concept mapping instruction, analogy instruction, mathematics anxiety, and logical thinking ability) each made a significant contribution to the variation in achievement.