COVID-19 pandemisi koşullarında aile türlerine göre ev içi kadın emeğinin sosyolojik bir incelemesi
A sociological analysis of women's domestic labor in the conditions of the COVID-19 pandemic
  1. Tez No: 759530
  2. Yazar: AYŞE GÜL ARSLAN DEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATİME GÜNEŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Pandemi, Aile, Ataerki, Ev içi kadın emeği
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 152
Özet
Bu çalışmanın amacı; pandemi koşulları altında, farklı aile tiplerine göre, kadınların ev içi emeklerini kullanma biçimlerini incelemektir. COVID-19 pandemisi ile birlikte iş yerlerinde esnek mesai sistemine geçilmiş, toplumsal kurumlardan biri olan okullar kapatılmış, öğrencilerin eğitimine evlerden çevrim içi olarak devam edilmiştir. Bu durumun da ücret karşılığı çalışan kadınların veya ev kadınlarının ev içi emeğini arttırdığı yadsınamaz bir gerçektir. Pandemi sürecinde hane halkının genellikle evde bulunmasından dolayı kadının ev içi emek yükünün arttığı düşünülmektedir. Ev temizliği, çocukların bakımı, yemek yapmanın yanında, çocukların pandeminin olumsuz psikolojik etkilerinden daha az etkilenmesine yönelik okul aile iş birliği ile gerçekleştirilen faaliyetler, çocukların eğitiminin takip edilmesi ve desteklenmesi kadının ev içi görevleri arasına dahil edilmiştir. Ücret karşılığı çalışan kadının esnek mesai sistemiyle uzaktan çalışmaya geçmesiyle birlik iş yerinin verdiği sorumlulukların yanında, evde çocukların bakımı ve eğitimi eklenmiştir. Bu çalışma; nitel araştırma yöntemlerinden feminist metodoloji kullanılarak yapılandırılmıştır. Bu kapsamda Denizli ve Aydın'da ikamet eden ücret karşılığı çalışan ve ev kadınlarından; çekirdek ve tek ebeveynli ailede yaşayan on sekiz kadınla görüşülmüştür. Yapılan görüşmeler neticesinde; pandemi sürecinde kadının temizlik işleri, mutfak işleri, bakım işleri ve çocukların eğitimine yönelik işler kapsamında erkeklere oranlara daha fazla sorumluluk alarak daha fazla emek harcadıkları sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the ways in which women use their domestic labor according to different family types under pandemic conditions. With the COVID-19 pandemic, a flexible working system was introduced at workplaces, schools, one of the social institutions, were closed, and students' education continued online from home. It is an undeniable fact that this situation also increases the domestic labor of women or housewives working for wages. It is thought that the domestic labor burden of women increases due to the fact that households are usually at home during the pandemic process. In addition to cleaning the house, taking care of the children, cooking, activities carried out with the cooperation of the school-family to ensure that children are less affected by the negative psychological effects of the pandemic, monitoring and supporting the education of children are included among the domestic duties of women . With the transition of wage-working women to remote working with the flexible working system, the care and education of children at home has been added to the responsibilities of the union workplace. This work; It was structured using feminist methodology, one of the qualitative research methods. In this context, from wage earners and housewives residing in Denizli and Aydın; Eighteen women living in nuclear and single-parent families were interviewed. As a result of the negotiations; In the pandemic process, it has been concluded that women take more responsibility and spend more effort than men within the scope of cleaning work, kitchen work, care work and children's education. Keywords :Pandemic, Family, Patriarchy, Domestic female labor