Determination of the hydrogen content in the weld metal after welding with a basic covered electrode
Bazik bir elektrotla yapılan kaynak sonucunda kaynak metaline yayınabilir hidrojen miktarının tayini
- Tez No: 75954
- Danışmanlar: PROF. DR. ALPAY ANKARA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yayınabilir Hidrojen Miktarı, Kaynak, Bazik Örtülü Elektrod vı, Diffusible hydrogen content, Welding, Basic covered electrode IV
- Yıl: 1998
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
öz BAZİK BİR ELEKTRODLA YAPILAN KAYNAK SONUCUNDA KAYNAK METALİNE YAYINABİLİR HİDROJEN MİKTARININ TAYİNİ KIRBAŞ, Aykut Yüksek Lisans, Metalürji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof Dr.Alpay ANKARA Eylül 1998, 105 sayfa Bu tez ASB 255 (TS 563 E 51 55 B 10 120 H) bazik örtülü elektrodla yapılan kaynak sonucunda kaynak metaline yayınabilir hidrojen miktarının civa yer değiştirme metodu ile hesaplanması üzerinedir. Bazik elektrodlarlarla yapılan kaynak sonucunda kaynak metaline yayınabilir hidrojen miktarının bilinmesi önem taşır. Bu araştırmada AS KAYNAK firmasının ürettiği AS B 255 (TS 563 E 51 55 BIO 120H) bazik elektrodla çalışılmaktadır. İlk önce elektrodlar 40°C ve 90% nem ihtiva eden birodada nemlendirilir. Daha sonra 150°C'den 400°C'ye kadar sıcaklığı 50°C artırarak, sırasıyla ilk önce bir saat daha sonra ise iki saat kurutulur. Kurutulan elektrodla 10 cm'lik bir kaynak yapılır. Kaynaklanan numune ilk önce buzlu suya, sonrada sıvı azotun içine atılarak soğutulur. Soğutulan numune temizlendikten sonra hidrojen tayin cihazının içine konur ve burada 72 saat bekletilir. 72 saat sonunda cihazdan okunan değer kaynak metaline yayınabilir hidrojen miktarına eşittir. Bu değer standard sıcaklık ve basınçta 100 g kaynak metaline yayınabilir hidrojen miktarına dönüştürülür. Bu prosedür tekrarlanarak 150°C'den 400°C'ye kadar okunan değerler bir grafiğe taşınır. (Yayınabilir hidrojen miktarı - Kurutma sıcaklığı) Bu grafik sayesinde elektrod kullanıcısı elektrodu hangi sıcaklıkta ve ne kadar ısıtacağına karar vererek, kaynak metaline yayınabilir hidrojen miktarına karar verebilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DETERMINATION OF THE HYDROGEN CONTENT IN THE WELD METAL AFTER WELDING WITH A BASIC COVERED ELECTRODE KIRBAŞ, Aykut M. S., Department of Metallurgical and Materials Engineering Supervisor: Prof.Dr. Alpay ANKARA September 1998, 105 pages This thesis is on the determination of the diffusible hydrogen content in the weld metal after welding with a basic covered electrode AS B 255 (TS 563 E 51 55 B 10 120 H) by the mercury displacement method. It is important to know the amount of diffusible hydrogen content in the weld metal after welding with basic covered electrodes.The present work is concerned with AS B 255 basic covered electrode produced by AS KAYNAK. First of all the electrodes are humidified in a climatic chamber of 40°C and 90% mhumidity. Then the electrodes are dried at 150°C for one hour and after for two hours. The procedure is repeated by increasing the temperature up to 400°C by an increase of 50°C in each step. After the drying operation a weld of 10 cm. is done. The welded sample is quenched first in iced water then in liquid nitrogen. Then the quenched specimen is cleaned, degassed in the measuring apparatus and held there for 72 hours. At the end of the test period the value readed from the measuring apparatus is the content of the hydrogen in the weld metal. This value is transferred to the amount of hydrogen that can diffuse into lOOg of weld metal at standard temperature and pressure. This procedure is repeated from 150°C to 400°C and the values measured were tabulated to a graph. (Diffusible hydrogen content - Drying temperature) By the help of this graph the electrode user can decide on the drying temperature and time for a desired diffusible hydrogen content in the weld metal after welding with a basic covered electrode AS B 255.